Vučić o „Folksvagenu“: Sve što ponude, daćemo više

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačke kompanije „Brose“ i MTU otvoriće svoje pogone u Srbiji, a tim povodom danas su potpisani sporazumi u Palati Srbija. Predsednik Aleksandar Vučić poručuje da te dve fabrike menjaju nivo investicija za čak 300 miliona evra.

Kompanija „Brose“ otvoriće pogon u Pančevu, gde će zaposliti oko 1.100 ljudi, od čega 460 visokoobrazovanih, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

„To znači posao, to znači život za ceo južni Banat, za Kovačicu, Opovo, deo prema Kovinu, Alibunaru. To je više novca za Pančevo. Vidim da se već spremaju kako će da ulože novac od poreza i doprinosa. Toga ne bi bilo da nije nemačkih prijatelja“, napominje predsednik Srbije, preneo je RTS.

Biće jagma za radnim mestom u toj firmi, kaže Vučić i dodaje da će prosečna plata biti 1.700 evra neto, a 2.700 evra bruto.

Firma MGU, koja se bavi proizvodnjom motora za avione, otvoriće pogon u Staroj Pazovi.

Prema rečima predsednika Srbije, u Srbiji će prvo biti pokrenut pogon za popravku i održavanje motora, a kasnije će biti i proizvodnja.

U kompaniji MGU biti organizovano i dualno obrazovanje, jer je za poslove oko avionskih motora potrebno trogodišnje obrazovanje, kaže Vučić.

„Ovo su dve fabrike koje menjaju bukvalno nivo investicija za 300 miliona evra, to su prve investicije, biće ih više. Jedan deo Srema i deo Banata dobiće mnogo. To je beskrajna korist za Srbiju“, naglašava predsednik.

Kada je reč o kompaniji „Folksvagen“ koja je stopirala gradnju nove fabrike u Turskoj, Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za gradnju te fabrike.

Srbija može da ponudi bolje uslove Folksvagenu za investiciju nego sve druge zemlje zajedno, ističe srpski predsednik.

„Rekao sam to unapred - sve što ponudite, mi ćemo mnogo više“, rekao je Vučić.

On je istakao da Vlada Nemačke ne može da vrši bilo kakav pritisak na tu kompaniju, ali se direktno obratio nemačkom ministru privrede Peteru Altmajeru sa molbom da prenese „Folksvagenu“ da će Srbija za tu investiciju ponuditi bolje uslove od drugih.

Vučić je kazao da se Srbija nije odmah oglašavala kada je „Folksvagen“ saopštio da odlaže investiciju u Turskoj, jer ne bi bilo fer prema Turskoj da odmah „skočimo“, kao što su to uradile neke druge zemlje.

„Daćemo sve od sebe, a na ljudima iz Folksvagena je da odluče. Mi se nikada ne predajemo. Borićemo se, ali ćemo sportski da prihvatimo rezultat kakav god da bude“, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao je da je Srbija pomalo hendikepirana u toj borbi, jer nije članica EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala