Šta bi za Srbiju značio dolazak Folksvagena

© AP Photo / Michael SohnFabrika Folksvagena
Fabrika Folksvagena - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mogućnost dolaska nemačke kompanije „Folksvagen“ u Srbiju bila bi poruka svetu koliko je naša zemlja povoljna za direktne strane investicije i koliko ima visokokvalifikovanu radnu snagu, ocenila je direktorka Sektora Privredne komore Srbije za međunarodne odnose Jelena Jovanović.

Prema njenim rečima, ako bi Srbija pobedila u „takmičenju“ za „Folksvagen“, u kojem, podseća, učestvuju Turska, Rumunija, Bugarska, pa i Poljska, to bi ostalim investitorima poslalo signal da Srbija može mnogo toga da ponudi.

Jovanovićeva je u izjavi za Tanjug pre početka susreta sa privrednicima iz Nemačke, koji su deo delegacije ministra privrede i energetike Nemačke Petera Altmajera, kazala da će sastanku biti prisutni predstavnici 23 nemačke kompanije.

„Od tih 23 kompanija, 16 već posluju na teritoriji Srbije. Ostalih sedam kompanija razmišlja da investira u Srbiju, a zanimaju ih sektori životne sredine, energetika, IT. Imaćemo danas konkretne razgovore sa njima, videćemo kakav će biti ishod“, rekla je Jovanovićeva.

Ona je navela da je Nemačka jedan od glavnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, ali i jedan od najznačajnijih investitora.

Jovanovićeva je podsetila da je robna razmena između Srbije i Nemačke već 2013. prešla tri milijarde evra, dok je 2018. godine iznosila 4,8 milijardi evra.

„Ove godine očekujemo da ćemo preći broj od pet milijardi evra“, kazala je ona.

Direktorka Sektora Privredne komore Srbije za međunarodne odnose je istakla da u Srbiji posluje oko 1.000 kompanija sa nemačkim kapitalom, kao i da nisu sve korisnice državnih subvencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala