Asad tokom posete Idlibu: Erdogan je lopov

© AFP 2023 / Syrian Presidency Facebook page Predsednik Sirije Bašar Asad sa vojnicima u Siriji
Predsednik Sirije Bašar Asad sa vojnicima u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sirije Bašar el Asad posetio je front u provinciji Idlib i nedavno oslobođeni grad Hobajt, saopštila je pres-služba sirijskog lidera.
„Predsednik Asad sastao se sa vojnicima sirijske vladine armije na frontu u oblasti grada Hobajta u provinciji Idlib“, navodi se u saopštenju.

Pres-služba je takođe objavila fotografiju Asada okruženog vojnicima i oficirima, kao i mapu fronta prema kojoj se naspram Hobajta nalaze naselja koja kontrolišu teroristi grupe Hajat Tahrir el Šam (bivši Nusra front).

Sirijski predsednik konstatovao je da su odmah nakon početka „turske agresije“ na severu zemlje vlasti kontaktirale različite političke i vojne snage regiona i izrazile spremnost da podrže bilo koju grupu koja se protivi Turskoj.

„To nije političko rešenje, već ustavna i patriotska dužnost. Da to nismo uradili, ne bismo zasluživali ovu zemlju“, rekao je Asad.

Šef države je napomenuo da Kurdi već dugo uveravaju Damask u svoju spremnost da brane sever Sirije, međutim Turska je osvojila niz gradova „za nekoliko dana“.

Asad je turskog predsednika nazvao lopovom koji se bavi pljačkom sirijske teritorije i resursa.  

Prema rečima sirijskog predsednika, bitka za Idlib je ključna za uništavanje haosa i terorizma u zemlji. Asad je naglasio da su svi regioni Sirije podjednako važni, ali u zavisnosti od vojne situacije određene teritorije imaju prednost.

Hobajt je sirijska vojska oslobodila od formacija terorističke grupe Nusra front 11. avgusta.

U operaciji izvedenoj u avgustu, sirijska vojska uspela je da oslobodi značajne teritorije na severu provincije Hama i jugu Idliba, koje su teroristi držali još od 2014. godine. Ključni trenutak bilo je oslobađanje strateškog grada Han Šejhuna i prilaz delu međunarodnog auto-puta M5 Damask—Alep.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala