Poslanici podržali predlog zakona o bregzitu, ali neće biti usvojen do 31. oktobra

© AP Photo / KIRSTY WIGGLESWORTHZgrada britansko parlamenta
Zgrada britansko parlamenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski poslanici podržali su predlog zakona o „bregzitu“ premijera Borisa Džonsona, ali su odbili da on bude usvojen u roku od tri dana u Donjem domu Parlamenta.

Prvobitno je 329 poslanika glasalo za to da se predlog zakona o povlačenju Britanije iz EU pošalje na dodatni pregled i radi mogućih amandmana, a 299 je bilo protiv, preneo je AP.

Poslanici su potom većinski odbili pokušaj Vlade da se po brzom postupku usvoji zakon u roku od nekoliko dana.

Vlada je tražila da Donji dom Parlamenta odobri predlog zakona do četvrtka, 24. oktobra, i da se on potom pošalje u Gornji dom Parlamenta, kako bi postao zakon pre 31. oktobra.

Na taj način, Britanija bi mogla da napusti EU u zakazanom roku.

Međutim, protiv kratkog vremenskog roka, kojim bi se Donjem domu Parlamenta dala samo tri dana da debatuje o zakonu, glasala su 322 poslanika, dok je 308 bilo „za“.

To znači da će biti skoro nemoguće da Džonson ispuni obećanje da izvede Britaniju iz EU 31. oktobra, navodi AP i dodaje da poslanici traže više vremena da pregledaju zakon, preneo je Tanjug.

AP napominje da Džonson ima dva izbora — da pristane da poslanicima da više vremena, što znači da će doći do odlaganja bregzita najmanje za nekoliko nedelja, ili da povuče zakon i pokuša da izdejstvuje da poslanici glasaju za raspisivanje izbora.

U oba slučaja, EU mora da se saglasi o odlaganju „bregzita“, navodi AP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala