Na bivšu američku bazu u Siriji sleteli ruski helikopteri

© Sputnik / Dmitriй Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaRuski vojni helikopter Mi-8 sleće na vojnu bazu Hmejmim u Siriji
Ruski vojni helikopter Mi-8 sleće na vojnu bazu Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na vojni aerodrom „Tapka“ (El Tavra) u provinciji Raka na severu Sirije, gde se ranije nalazila američka baza, sleteli su helikopteri ruskih vazduhoplovnih snaga, a sirijska vojska i njihovi saveznici bave se obezbeđivanjem objekta.

Aerodrom su u jeku rata u Siriji 2014. godine zauzeli pripadnici DAEŠ-a. U leto 2017. godine njih su potisnule opozicione Sirijske demokratske snage, koje su zauzimale proameričku poziciju. Posle toga, grad Tapku su sa čitavom provincijom dve godine kontrolisale Sirijske demokratske snage, a na aerodromu se pojavila američka vojna baza.

Kao što je istakao jedan sirijski oficir, teroristi su uništili pistu, a Amerikanci koji su došli posle njih nisu ništa obnovili. Sada vojnici uklanjaju ruševine i sklanjaju ostatke polomljene opreme.

Situacija u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ.

Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra izjavio da su Sjedinjene Američke Države počele da povlače trupe sa severoistoka Sirije.

Kurdi i Damask zaključili su sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a Asad je pokrenuo vojsku do severne granice i zauzeo nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavile su da su se dogovorile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Bez obzira na to, mediji prenose da se privremeno primirje povremeno narušava.

Američki vojnici nastavljaju da napuštaju pogranične teritorije, a na nekima od njih počinju da patroliraju pripadnici ruske vojne policije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala