Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u Šengen

© Flickr / Attila NémethŠengenska zona
Šengenska zona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija je ocenila da Hrvatska ispunjava potrebne kriterijume za ulazak u šengenski prostor i pozvala Savet EU da je uključi bez unutrašnjih graničnih kontrola.

„Evropska komisija smatra, na osnovu rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska preduzela mere koje su potrebne kako bi se obezbedili potrebni uslovi za punu primenu šengenskih pravila i da su standardi ispunjeni“, saopštila je EK.

EK dodaje da Hrvatska „treba da nastavi da primenjuje sve sadašnje aktivnosti, posebno upravljanje na spoljnim granicama kako bi obezbedila da ti uslovi budu i dalje ispunjeni“.

„Komisija takođe danas potvrđuje da Hrvatska nastavlja da ispunjava obaveze povezane sa šengenskim pravilima koje je preuzela tokom pristupnih pregovora“, dodaje se u saopštenju.

Hrvatske napore na ispunjavanju šengenskih uslova pohvalio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, prenela je Hina.

Šengenski prostor trenutno se sastoji od 26 evropskih zemalja (od kojih su 22 države članice EU): Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Francuska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Nemačka, Poljska, Portugalija, Slovenija, Slovačka, Španija i Švedska. Četiri zemlje koje nisu članice EU takođe su deo Šengena: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Izvan Šengena je trenutno šest zemalja-članica EU.

Velika Britanija nikada nije htela da bude članica tog prostora, pa je izvan tog prostora ostala i Republika Irska, jer bi u suprotnom morala da uvede granične kontrole sa Severnom Irskom, što je protivno mirovnom sporazumu iz 1998. godine.

Međunarodno priznata vlada na Kipru ne kontroliše celu teritoriju, jer se na severu ostrva nalazi samoproglašena Turska Republika Severni Kipar, koju priznaje samo Turska, preneo je Tanjug.

Bugarska i Rumunija od 2011. godine imaju pozitivnu ocenu EK, ali još nema političke saglasnosti o prijemu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala