Dži-pi-es sistem nepouzdan: NATO vojska se vraća na upotrebu mapa i kompasa

© AP Photo / Visar KryeziuNATO vojska
NATO vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belgijska vojska, koja učestvuje u misijama NATO-a, ponovo će morati da izučava osnove korišćenja topografskih karata i kompasa zbog straha da bi neko mogao narušiti signale dži-pi-es sistema — na primer, Rusija, prenosi list „Morgen“, pozivajući se na neimenovane izvore.
„Vojno rukovodstvo zabrinuto je zbog loše zaštićenosti dži-pi-es sistema“, piše belgijski list, podsećajući na prošlogodišnje iskustvo NATO-a tokom velikih vojnih vežbi u severnoj Norveškoj.

Prema podacima lista, tokom vojnih vežbi i treninga sve više pažnje se posvećuje upotrebi vojnih mapa i navigacije pomoću kompasa.

Ministarstvo odbrane Belgije odbilo je da komentariše informacije „iz operativnih bezbednosnih razloga“.

Ranije su norveško Ministarstvo odbrane i finsko Ministarstvo spoljnih poslova optužili Rusiju da je ometala rad dži-pi-es sistema tokom vojnih vežbi NATO-a „Spoj trozupca“, koje su održane prošle godine.

Iz NATO-a su saopštili da je opasno i neodgovorno ometanje signala dži-pi-es sistema, koji se koriste i u civilne svrhe.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nije isključivala mogućnost da je Norveška koristila skandal oko rada dži-pi-es sistema kako bi skrenula pažnju sa unutrašnjih problema u zemlji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala