Američke snage nemaju dozvolu da ostanu u Iraku

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerički vojni konvoj u blizini grada Tel Tamr na severu Sirije
Američki vojni konvoj u blizini grada Tel Tamr na severu Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojska koja prelazi iz Sirije u Irak nema dozvolu da ostane u zemlji, saopštila je iračka vojska.
„Sve američke snage koje su se povukle iz Sirije dobile su odobrenje da uđu u Kurdistanski region kako bi mogle da se prevedu van Iraka. Nije izdata dozvola da ove snage ostanu u Iraku“, ističe se u saopštenju.

Zajednička komanda Iraka objasnila je da su sve američke trupe koje su se povukle iz Sirije dobile dozvolu da uđu u region Iračkog Kurdistana samo za tranzit kroz Irak, navele su iračke snage bezbednosti.

„Američkoj vojsci nije izdato nikakvo odobrenje da ostane u Iraku“, naglašava se u saopštenju.

Sirijska novinska agencija SANA javila je u nedelju da je konvoj kamiona prešao iračko-sirijsku granicu u sklopu povlačenja američkih trupa sa severa Sirije.

Stotinak američkih vojnih vozila danas je prešlo granicu Sirije i ušlo u Irak u okviru povlačenja iz Sirije. Američki ministar odbrane Mark Esper naveo je ranije da će američke trupe biti stacionirane u Iraku kako bi zadržavale moguće ponovno pojavljivanje DAEŠ-a u ovoj zemlji.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Ankaru u tom regionu podržava sirijska oružana opozicija.

Dva dana ranije, 7. oktobra, američki predsednik Donald Tramp je izjavio da su Sjedinjene Američke Države počele da povlače trupe sa severoistoka Sirije.

Vašington i Ankara su se nakon toga dogovorile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Bez obzira na to, mediji prenose da se privremeno primirje povremeno narušava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala