Amerika iz dve baze na Pacifiku priprema teren za obuzdavanje Rusije i Kine

© AP Photo / Greg BakerAmerički vojnik
Američki vojnik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je da bi SAD mogle da rasporede svoje rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu. Njihov cilj su Rusija i Kina.

Šojgu je na pekinškom Sjangšan forumu rekao da postoji velika verovatnoća da SAD rasporede svoje udarno naoružanje, zabranjeno Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, što će, kako je ocenio, dovesti do trke u naoružanju, povećanja potencijala sukoba, a povećaće i verovatnoću izbijanja incidenata. U tom slučaju, rekao je ministar, zemlje koje pristanu na raspoređivanje raketa na svojoj teritoriji u suštini će postati taoci destruktivne američke politike.

On je naglasio da je realan razlog koji je Vašington naveo kako bi jednostrano izašao iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa — „obuzdavanje“ Kine i Rusije. Taj dogovor je prestao da odgovara interesima SAD usled rastuće vojne i ekonomske moći Kine i obnove ruskog odbrambenog potencijala, kao i zbog proširenja vojne i vojno-tehničke saradnje Moskve i Pekinga.

Američke pacifičke baze

Ranije su predstavnici američke administracije izjavljivali da sa svojim saveznicima razgovaraju o razmeštanju prethodno zabranjenih raketa u Azijsko-pacifičkoj regiji, a ruski eksperti ne isključuju mogućnost da bi ti projektili mogli biti raspoređeni na teritoriji američkog saveznika — Japana, a pre svega na američkom ostrvu Gvam u zapadnom Pacifiku, gde se nalaze dve američke baze — vazduhoplovna baza „Andersen“ i mornarička baza „Apra harbor“, koja je po razmerama jedino iza „Perl Harbora“ na Havajima i jedan je od dva najveća objekta američke vojne mornarice u Tihom okeanu.

© SputnikAmeričko nuklearno oružje u Evropi LAT.
Amerika iz dve baze na Pacifiku priprema teren za obuzdavanje Rusije i Kine - Sputnik Srbija
Američko nuklearno oružje u Evropi LAT.

S avio-baze „Andersen“ američka vojska ima mogućnost da izvodi raketno-bombaške napade na ciljeve po celoj tihookeanskoj obali Evroazije. Ove baze za Pentagon imaju (geo)strateški značaj i predstavljaju glavne adute u Pacifičkom regionu, a rakete lansirane sa ovog ostrva mogu brzo stići do Severne Koreje, Rusije i Kine.

Što se tiče Japana, eksperti ocenjuju da Vašington tu ima odrešene ruke i gotovo da može da radi šta hoće. Uostalom, na ostrvu Okinava se nalazi najveća američka baza u Azijsko-pacifičkoj regiji sa oko 54 hiljade vojnika.

„Vašington se tu neće zaustaviti. I nije važno ko je predsednik SAD — još dok je Barak Obama bio predsednik raspoređen je tzv. treći pozicioni prsten protivraketne odbrane u Evropi. Jasno je da je ovaj sistem trebalo da obezbedi uslove za napad na Rusiju. Sličan sistem počeo je da se formira i na Dalekom istoku — na teritoriji Južne Koreje i Japana. I tada su Amerikanci sve vreme govorili da je to navodno postavljeno zbog Severne Koreje. Ali, u stvari, ovaj sistem protivraketne odbrane je bio raspoređen kako protiv Kine tako i protiv Rusije, i to je bio strateški plan. A poenta nije samo u tome što Rusija i Kina jačaju svoj vojni potencijal, već i u tome što su oni prilično jaki vojni i politički saveznici“, rekao je za Sputnjik vojni ekspert Aleksandar Perendžijev.

Povlačenje SAD iz sporazuma o raketama unapred pripremano

Ruski eksperti ističu da je povlačenje SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa bilo samo formalnost, s obzirom na to da ga Vašington nikada nije ni poštovao. Optužujući Rusiju za narušavanje odredbi Sporazuma, Sjedinjene Države su unapred pripremile njegovo uništenje — pravile su udarne bespilotne letelice, koristile balističke rakete srednjeg dometa kao rakete-mete, raspoređivali lansere Mk-41 u Evropi, koji su prvobitno projektovani za lansiranje krstarećih raketa „tomahavk“. To, rekao je Šojgu, potvrđuje činjenica da je 16 dana nakon poništenja Sporazuma izvršeno testiranje krstareće rakete kopnenog baziranja koja je, kako su saopštile same SAD, pogodila cilj na udaljenosti većoj od 500 kilometara.

Dakle, ciljevi izlaska SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa su očigledni. To je najpre učinjeno zbog podsticanja i jačanja američkog vojno-industrijskog kompleksa, posebno zato što se mnoge zemlje preorijentisale na rusko tržište oružja, kao što su Indija, Kina, Turska i druge, a to Vašingtonu nije po volji.

Drugo, to je urađeno i zbog obuzdavanja Kine, koja je vojno ojačala i danas ima resurse da uništi američke brodove i vojnu infrastrukturu u Južnom kineskom moru, a povlačenje SAD iz Sporazuma o raketama omogućava Vašingtonu da u Japanu rasporedi lansere i zabranjene rakete.

Istovremeno, i Rusija je značajno ojačala. Moskva je kao odgovor na raspoređivanje američkih protivraketnih sistema na teritoriji drugih država razvila novo strateško naoružanje — „Sarmat“, „Avangard“, „Kindžal“ i drugo — kakvo nema niko u svetu i koje je u stanju da odbije svaki napad potencijalnog neprijatelja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala