U Jerusalimu otkrivena ulica koju je sagradio Pontije Pilat

© Sputnik / Igor Mikhalev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Jerusalim
Pogled na Jerusalim - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Izraelski arheolozi otkrili su u Jerusalimu ulicu koja datira iz vremena Pontija Pilata, a pretpostavlja se da je to bila glavna ulica drevnog grada kojom su vernici stizali do Hramske gore, objavljeno je u časopisu „Tel Aviv: Časopis Instituta za arheologiju pri Univerzitetu u Tel Avivu“.

Naučnici iz Uprave za antikvitete i sa Univerziteta u Tel Avivu šest godina su iskopavali ulicu u dužini od 220 metara, čije su fragmente otkrili britanski arheolozi davne 1894. godine.

Put počinje kod Siloamskog pruda kod Južne kapije, a završava se u podnožju Hramske gore. Naučnici smatraju da je ta ulica služila kao centralna, jer je povezivala dva objekta koja su vernici poštovali.

O tome da je put igrao najvažniju ulogu u gradskom životu svedoči i visok kvalitet materijala kojim je ulica popločana, kao i kvalitet trotoara.

Pored toga, tokom iskopavanja ispod kaldrme je pronađeno mnogo predmeta i kovanica.

Novac, koji je kovan između 17. i 31. godine naše ere, omogućio je da se utvrdi približno vreme izgradnje ulice. Kako se ispostavilo, gradnja puta je započeta i završena za vreme Pontija Pilata, a moguće da se to desilo po njegovom nalogu.

Veličanstvena ulica je duga 600, a široka osam metara. Popločana je masivnim kamenim pločama, kao što bilo uobičajeno u celom Rimskom carstvu.

Naučnici su utvrdili da je tokom gradnje iskorišćeno oko 10.000 tona krečnjačke stene. Oni naglašavaju da je ta ulica sigurno imala veliki značaj za stanovnike.

„Ulica je široka najmanje osam metara. Ta činjenica, zajedno sa precizno isklesanim kamenom i bogatim dekorom, ukazuje na to da je reč o posebnoj ulici“, tvrde koautori članka Džo Uzijel i Moran Hagbi.

Autori istraživanja pretpostavljaju da je Pontije Pilat pomoću tako grandioznog projekta želeo da umiri stanovnike Jerusalima ili da ovekoveči svoje ime.

Na nekim mestima na ulici nalaze se kameni blokovi. Naučnici smatraju da su to ostaci građevina koje su rimski vojnici uništili tokom napada na grad 70. godine naše ere.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala