Srbija: Uhapšeno 11 osoba zbog utaje poreza i pranja novca

© Sputnik / Dejan SimićPolicijska kola
Policijska kola  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog sumnje da su lažirali poslovne knjige i neosnovano iskazali iznos za povraćaj poreza i poreski kredit, a potom taj novac plasirali u legalne tokove, obrnuvši na taj način skoro milijardu dinara, uhapšeno je 11 osoba na teritoriji pet gradova.

Osumnjičeni, koji su uhapšeni u Subotici, Beogradu, Dobanovcima, Pančevu i Vranju, terete se da su od 15. oktobra 2017. godine do 15. oktobra 2019. godine izvršili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranje novca u iznosu od preko 441 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.

U saopštenju se navodi da je tokom postupka privremeno oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica i oko 8.500 litara alkoholnog pića, a oduzete su i devize u vrednosti od oko 103 miliona dinara.

Dodaje se da su osumnjičeni iskoristili privredno društvo iz Subotice kako bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su zatim nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, fizičkim licima za gotovinu, bez izdavanja računa, radi ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog PDV-a.

„Potom su u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali tzv. fantomskim i peračkim preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju. Na taj način su izvršili neosnovan povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara“, objašnjava se u saopštenju.

Ukazuje se da su osumnjičeni izvršili i krivično delo pranja novca tako što su neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost, u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, za koji su znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava, iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu predati Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala