Rusija o prelasku Svete Gore na stranu Carigrada: Stav nije jednoglasan

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRPC
RPC - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavna dešavanja na Svetoj Gori povodom posete carigradskog patrijarha Vartolomeja ne znače da svi manastiri dele njegov stav o autokefalnosti ukrajinske crkve, izjavio je sekretar za međupravoslavne odnose Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze, protojerej Igor Jakimčuk.

„Patrijarh Vartolomej je dočekan jer se ti manastiri nalaze pod njegovom jurisdikcijom, ali to ne znači da svi igumani svetogorskih manastira dele njegova ubeđenja“, istakao je Jakimčuk.

Prema njegovim rečima, tome u prilog ide i činjenica da je samo sedam od 20 igumana pristalo da učestvuje u službama sa carigradskim patrijarhom.

Dodao je i da niko patrijarhu Vartolomeju ne može na Svetoj Gori da zabrani da bilo šta govori.

Podsetimo, tokom posete Svetoj Gori, patrijarh Vartolomej je na službi u manastiru Ksenofont pomenuo poglavara kanonski nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve Epifanija kao mitropolita kijevskog i cele Ukrajine.

Tom prilikom su grčki mediji saopštili da su u zajedničkoj službi učestvovali i igumani manastira Iveron, Vatoped, Simonopetra, Pantakrator, Dionisijat, Stavronikita i Hilandar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala