Objavljena tajna dokumenta o sovjetskoj nuklearnoj bombi

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaPrva sovjetska atomska bomba RDS-1
Prva sovjetska atomska bomba RDS-1 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska državna korporacija „Rosatom“ je uoči 75. godišnjice ruske nuklearne grane industrije objavila tajni ukaz o stvaranju sovjetske nuklearne bombe, koji je vlada SSSR-a izdala Konstruktorskom birou № 11 (KB-11) u junu 1946. godine.

Dokumenti su objavljeni na sajtu „Istorija Rosatoma“ u specijalnoj rubrici „Ruska nuklearna industrija — 75 godina“. Među dokumentima je i ukaz o stvaranju reaktivnog motora „S“ (RDS) u dve verzije uz upotrebu teškog goriva (S-1) i lakog goriva (S-2), pod naučnim rukovodstvom Laboratorije № 2. Uredbu je izdao prvi rukovodilac nuklearne industrije Boris Vanikov, a upućeno je direktoru KB-11 Pavlu Zernovu.

© Foto : RosatomUkaz o stvaranju sovjetske nuklearne bombe
Objavljena tajna dokumenta o sovjetskoj nuklearnoj bombi - Sputnik Srbija
Ukaz o stvaranju sovjetske nuklearne bombe

U to vreme je reaktivni motor „S“ bio naziv za atomsku bombu, teško gorivo je označavalo plutonijum za nuklearno oružje, dok je lako gorivo predstavljalo uranijum za nuklearno oružje.

Pored plana i rokova, Vanikov je u pismu saopštio da je Savet ministara obavezao određene stručnjake da svakog meseca podnose izveštaj o radu u KB-11.

​Prva sovjetska nuklearna proba RDS-1 održana je 29. avgusta 1949. godine na poligonu Semipalatinsk (Kazahstan).

Konstruktorski biro № 11 predstavljao je glavnu konstruktorsku organizaciju za stvaranje nuklearne bombe (danas je to Ruski federalni nuklearni centar — Ruski naučno-istraživački institut eksperimentalne fizike u Sarovu u Nižegorodskoj oblasti).

Laboratorija № Akademije nauka SSSR-a bila je naučni štab sovjetskog nuklearnog projekta (danas „Institut Kurčatov“).

Od štaba sovjetske nuklearne industrije do „Rosatoma“

Kao početak ruske nuklearne grane industrije računa se od 20. avgusta 1945. godine, kada je sovjetsko rukovodstvo formiralo niz organizacija koje su neophodne za razvoj domaće nuklearne industrije i realizaciju sovjetskog nuklearnog projekta.

Tog dana je predsednik Državnog komiteta odbrane Josif Staljin potpisao ukaz o formiranju Specijalnog komiteta pri Državnom komitetu odbrane. Istom uredbom predviđeno je i formiranje štaba sovjetske nuklearne industrije — Prve glavne uprave, koja je kasnije transformisana u Ministarstvo srednje mašinogradnje SSSR-a, koje je kasnije nasledio „Minatom“.

Danas svim nuklearnim sredstvima u Rusiji upravlja državna korporacija „Rosatom“ koja je osnovana 2007. godina na osnovi istoimene savezne agencije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala