Razgovarali Putin i Makron: Ukrajina i Sirija glavne teme

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografija24.05.2018. Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018
24.05.2018. Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim liderom Emanuelom Makronom i tom prilikom oni su razmenili mišljenja o glavnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti, pre svega kada je reč o Ukrajini, ali i Siriji, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je prvenstveno Makronu skrenuo pažnju na to da Kijev mora pod hitno da povuče snage sa linije razgraničenja sa Donbasom, kao što je i dogovoreno tokom poslednjeg susreta kontakt grupe za jugoistok Ukrajine.

„Od Kijeva zahtevamo bespogovornu realizaciju svih dogovora, pre svega kada je u pitanju povlačenje snaga u mestima Zolotoje i Petrovskoje, kao i usvajanje neophodnih zakona iz ’Štajnmajerove formule‘“, rekao je Putin svom francuskom kolegi.

Takođe je kazao i da naredni samit „Normandijske četvorke“ mora biti izuzetno dobro i detaljno pripremljen, kako bi se usaglasili novi koraci kada je reč o realizaciji Minskog sporazuma.

Predsednici su, navodi se u saopštenju Kremlja, razgovarali i o situaciji na severoistoku Sirije i naglasili važnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države.

Putin je informisao Makrona o tome šta sve Rusija preduzima kako bi doprinela stabilizaciji situacije u regionu, uključujući i ostvarivanje kontakta između zainteresovanih strana kako bi se pronašle zajedničke tačke, uz poštovanje njihovih interesa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala