Prva istražna bušotina nafte i gasa 22 kilometra od crnogorske obale

CC0 / Pixabay / Naftna bušotina u moru
Naftna bušotina u moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva istražna bušotina za naftu i gas italijansko-ruskog konzorcijuma „Eni-Novatek“ u Crnoj Gori biće izbušena van teritorijalnih voda, na oko 22 kilometra od crnogorske obale, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike Crne Gore.

Rezultati prvih istražnih bušotina planiranih za iduću godinu, kako su kazali u Upravi, daće odgovor na pitanje da li na predmetnim blokovima postoje rezerve nafte i gasa, te da li će potencijalno nađene rezerve biti takve i tolike da se mogu komercijalno proizvoditi.

„Tek nakon što se utvrdi postojanje struktura i one budu izbušene, moći će da se dâ odgovor na pitanje da li u podmorju Crne Gore, tačnije u izabranim strukturama, postoje rezerve nafte i gasa. Iako su geofizička istraživanja izvršena u skladu sa najsavremenijim metodama, o ugljovodoničnom potencijalu crnogorskog podmorja na predmetnim blokovima ne možemo govoriti samo na osnovu prikupljenih podataka“, rekli su crnogorskim medijima u Upravi.

Podsjetimo, u skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na blokovima četiri, pet, devet i deset, koji je potpisan sa italijansko-ruskim konzorcijumom „Eni-Novatek“, tokom novembra i decembra prošle godine u crnogorskom podmorju je izvršeno 3D geofizičko snimanje predmetnih blokova, ukupne površine 1.228 kilometara kvadratnih.

Iz Uprave za ugljovodonike su precizirali da je cilj ovih geofizičkih snimanja bilo prikupljanje podataka o strukturi podmorja na definisanim blokovima.

„Kada govorimo o blokovima četiri, pet, devet i deset, prikupljeni i obrađeni podaci su u funkciji određivanja tačnih lokacija za bušenje istražnih bušotina koje su u skladu sa Ugovorom , sastavni dio obaveznog radnog programa koji grupa ’Eni-Novatek‘ mora da izvede u okviru prve faze istraživanja, a koja traje četiri godine“, istakli su u Upravi.

Dodajmo, kada je riječ o blokovima 30 i 26 u crnogorskom podmorju, na kojima koncesiju za istraživanje ima grčka kompanija „Energean“, u februaru ove godine završeno je 3D geofizičko istraživanje, za koje se očekuje da će podaci biti prikupljeni do kraja godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala