Asanžove pristalice ispred suda u Londonu: „Oslobodite ga!"

© Sputnik / Lourdes Gómez Pristalice Džulijana Asanža ispred suda u Londonu
Pristalice Džulijana Asanža ispred suda u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pristalice osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža okupile su se ispred suda za prekršaje u Vestminsteru u Londonu kako bi podržale aktivistu u borbi da ne bude izručen SAD.

Nekoliko desetina pristalica Džulijana Asanža okupilo se sa transparentima ispred ulaza u zgradu suda, zahtevajući da Asanž bude oslobođen.

„Oslobodite ga! Oslobodite Džulijana Asanža!“, uzvikivala je okupljena grupa.

Saslušanje je održano u sali koja je ovog puta mogla da primi više posetilaca, tako da su tribine u sudu bile pune — mnoge Asanžove pristalice došle su da ga podrže.

Među njima je bio i bivši gradonačelnik Londona Ken Livingstoun.

„Sledeće saslušanje biće održano 18. novembra. Optuženi može učestvovati putem video-veze iz zatvora (Belmaš), gde izdržava kaznu“, navodi se u presudi suda.

Sudija je precizirao da će se postupak nastaviti u tri faze, u kojima će strane iznositi svoje argumente.

Takođe je saopšteno da će saslušanja biti održana i u decembru, januaru i februaru, dok će slučaj biti razmotren krajem februara, kako je i ranije najavljivano.

Bivši britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Džavid potpisao je u junu nalog kojim se omogućava izručenje tog Australijanca.

Vlasti SAD optužuju Asanža za udruživanje sa bivšim vojno-obaveštajnim analitičarem Bredlijem Meningom (danas Čelsi Mening) u razbijanju lozinke za tajni vladin računar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala