Pravi razlog povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa — obuzdavanje Kine i Rusije

CC BY 2.0 / MC1 (AW/NAC) Doug Harvey / Flickr / Lansiranje rakete "Grifin" iz lansera MK-60 sa američkog patrolnog broda "Tajfun"
Lansiranje rakete Grifin iz lansera MK-60 sa američkog patrolnog broda Tajfun  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države mogle bi da rasporede svoje udarno naoružanje, zabranjeno Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu kako bi izazvale tenzije, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na pekinškom Sjangšan forumu.
„Takva odluka će neminovno dovesti do trke u naoružanju, povećanja potencijala sukoba, a povećaće i verovatnoću izbijanja incidenata“, istakao je Šojgu.

On je naveo da će „zemlje koje pristanu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa na svojoj teritoriji u suštini postati taoci američke politike“.

„Rusija se protivi takvom scenariju“, rekao je Šojgu. „Spremni smo za dijalog o održavanju regionalne stabilnosti, razvoju mera za izgradnju poverenja i saradnje sa svim zainteresovanim stranama“, rekao je ruski ministar odbrane.

On je naglasio da je realan razlog koji je naveo Vašington da jednostrano izađe iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratko dometa — obuzdavanje Kine i Rusije.

„Sporazum je prestao da odgovara interesima Sjedinjenih Američkih Država zbog rasta vojne i ekonomske moći Kine i obnove odbrambenog potencijala Rusije, kao i proširenja vojne i vojno-tehničke saradnje ovih dveju država“, objasnio je Šojgu.

Ministar je podsetio da su se, optužujući Rusiju za narušavanje odredbi Sporazuma, Sjedinjene Američke Države unapred pripremile za njegovo uništenje.

„Oni su pravili udarne bespilotne letelice, koristili balističke rakete srednjeg dometa kao rakete-mete, raspoređivali lansere Mk-41 u Evropi, koji su prvobitno projektovani za lansiranje krstarećih raketa ’tomahavk‘. To potvrđuje činjenicu da je 16 dana nakon poništavanja Sporazuma izvršena proba krstareće rakete kopnenog baziranja koja je, kako su saopštile same Sjedinjene Američke Države, pogodila cilj na udaljenosti većoj od 500 kilometara“, naveo je ministar.

Šojgu smatra da se „u oblasti kontrole naoružanja uništava višeslojni bezbednosni sistem, koji je dugi niz godina pružao stabilnost i ravnotežu snaga“.

„Ovo je i odbijanje Sjedinjenih Američkih Država da ratifikuju Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i njihovo jednostrano povlačenje iz sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane i likvidacije raketa srednjeg i kratkog dometa“, zaključio je Šojgu.

Sporazum o likvidaciji raketa

Početkom godine Vašington je objavio o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje ovog Sporazuma. Moskva odbacuje sve optužbe. Početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o obustavljanju Sporazuma. Rusija je više puta izjavljivala da se u potpunosti pridržava Sporazuma o likvidaciji raketa. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američke optužbe neosnovane.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjivao je stranama da poseduju nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5,5 hiljada kilometara.  

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe 2021. godine, a Trampova administracija još uvek nije odlučila da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala