Lavrov: Potreban dijalog između Damaska i Kurda

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je potreban dijalog između Damaska i Kurda o situaciji u regionu.
„Potreban je dijalog između Kurda i Damaska. Mi smo spremni da takav dijalog podstičemo na svaki mogući način. Obe strane su pokazale  interesovanje za pomoć Rusije u tom procesu“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa potpredsednicom vlade i ministrom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharijevom.

Lavrov je istakao da je Rusija spremna da pomaže i u dijalogu između Turske i Sirije, koji bi se oslanjao na Adanski dogovor iz 1998. godine. Takođe, ukoliko strane ovog sporazuma budu smatrale da su potrebne neke izmene dogovora, Rusija će to podržati, dodao je ministar.

Situacija u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije. 

Kao glavni ciljevi turske operacije, koje Ankara planira od proletos, navedeni su čišćenje sirijske granice sa Turskom od Snaga samoodbrane sirijskih Kurda, stvaranja tamo zone bezbednosti i razmeštanja sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj. Ankara je ranije izjavila da se u zemlji nalazi 4 miliona izbeglica i da ih ona ne može beskonačno držati.

U četvrtak, 17. oktobra, Sjedinjene Američke Države i Turska objavile su da su se složile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage sa 30-kilometarske tampon-zone na tursko-sirijskoj granici, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da će Ankara nastaviti operaciju u Siriji ako Sjedinjene Američke Države ne ispune obećanja o povlačenju kurdskih snaga van zone bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala