Građani Kosova sve češće nelegalno grade vikendice na crnogorskoj teritoriji

© Sputnik / Varvara Gertьe / Uđi u bazu fotografijaBudva, Crna Gora
Budva, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradnja bespravno podignutih vikendica građana Kosova u pograničnim djelovima sa Crnom Gorom problem je sa kojim se država Crna Gora sve češće suočava poslednjih mjeseci. To je najviše izraženo na krajnjem istoku Crne Gore, u rožajskoj opštini, kao i u opštini Plav, u podnožju planine Čakor.

Tako su prije nekoliko dana četiri građanina samoproglašenog Kosova, koji su prošle godine izgradili vikendice na planini Hajli, koja se prostire uz granicu Srbije (Kosovo i Metohija) i Crne Gore, na lokaciji budućeg crnogorskog ski-rizorta, osuđeni uslovno zbog krivičnog djela protivpravno zauzimanje zemljišta, što je za lokalne medije potvrdio predsjednik Osnovnog suda u Rožajama Zahit Camić.

Kosovski Albanci su, naime, vikendice izgradili na području budućeg ski-rizorta Štedim — Hajla, u koji Vlada Crne Gore planira da uloži čak 16 miliona evra.

Kako je Camić kazao za portal „Kafe del Montenegro“, Osnovni sud u Rožajama je donio osuđujuće presude, a po nalozima nadležne inspekcije, objekti koje su izgradili građani Kosova su porušeni.

„Za krivično djelo ’protivpravno zauzimanje zemljišta‘ okrivljeni su oglašeni krivim i izrečena im je uslovna osuda i obaveza da plate troškove krivičnog postupka, dok su im predmetni objekti porušeni od strane inspekcijskih službi“, pojasnio je Camić.

Zbog ovog čina reagovala je i Vlada Crne Gore, poručujući da država neće tolerisati nelegalnu gradnju, kao i da će odlučno će stati na put protivpravnom zauzimanju državne imovine.

Ovo, istini za volju, nije prvi put da je Vlada Crne Gore javno reagovala zbog gradnje nelegalnih objekata na svojoj teritoriji, a čiji su vlasnici po pravilu građani Kosova.

Tako je prije samo mjesec i po, na planini Štedim, takođe u rožajskoj opštini, tokom akcije državnih službi uz angažovanje velikog broja policajaca, komunalne policije i vatrogasne službe, uklonjeno oko desetak nelegalno izgrađenih objekata koje su sagradili Kosovari. U pitanju su uglavnom bile vikend kuće podignute u proteklih nekoliko mjeseci.

Kako Sputnjik nezvanično saznaje, istovjetan problem sa nelegalnom izgradnjom vikendica građana Kosova, Crna Gora ima i kada je u pitanju podnožje planine Čakor. Zasad ipak nije poznato da li je Crna Gora uspjela da ukloni i te nelegalno izgrađene objekte.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala