Fejsbuk blokirao nalog portala agencije „Rusija sevodnja“ o Arktiku

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaStranica društvene mreže Fejsbuk
Stranica društvene mreže Fejsbuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fejsbuk je uklonio stranicu na engleskom jeziku jednog od sajtova agencije „Rusija sevodnja“, portala Arctic.ru, saopštila je pres-služba agencije i ovaj potez nazvala cenzurom.

„Blokiranje stranice Arctic.ru je u okviru današnjeg zapadnog shvatanja koncepta slobode govora: ona postoji, ali ne za svakoga, a za ruske medije ona uopšte više ne postoji. Fejsbuk je prvo blokirao naloge naših novinara, a sada je došao do prirode i belih medveda. Sve shvatamo — strateški protivnik i tako dalje. Ali prestanite sa pokušajem da učite ceo svet svojim ’demokratskim‘ vrednostima. I zovite stvari svojim imenom. U ovom slučaju — cenzura“, ističe se u saopštenju.

Inače, ovo nije prvi slučaj neosnovanog blokiranja informacionih resursa agencije. U januaru ove godine ova društvena mreža blokirala je stranice Sputnjika i naloge zaposlenih. Prošle nedelje je Fejsbuk takođe bez objašnjenja blokirao stranicu RT projekta sa receptima ruske kuhinje. Sada — arktički projekat agencije „Rusija sevodnja“.

Šef direkcije za državne internet-projekte Jelena Davidova rekla je da od početka oktobra na engleskom nalogu portala na Fejsbuku nije bilo moguće objavljivanje video-materijala, a svi naši zahtevi administratorima o tome ostali su bez odgovora. Nakon toga zabranjena su sva objavljivanja, navela je ona i dodala da će sajt nastaviti da traži razjašnjenje uzroka blokiranja od strane administracije ove društvene mreže.

„Bili smo maksimalno apolitični, pridržavali se činjenica i pokušavali da ne izražavamo sopstveno mišljenje. Objavljivali smo zakonske inicijative i akte o očuvanju i razvoju arktičkih teritorija, informacije o životinjama na Arktiku i malobrojnim autohtonim narodima, istoriji arktičkih ekspedicija“, objasnila je Davidova.

Međutim, Fejsbuk nije odgovorio ni na jedan zahtev o uzrocima blokiranja stranice.

Arctic.ru je specijalni projekat novinske agencije „Rusija sevodnja“ koji je počeo sa radom 1. avgusta 2015. uz finansijsku podršku Ruskog geografskog društva. Sajt objavljuje tekstove o problemima prirodnih resursa i infrastrukture Severnog morskog puta, ekonomije, međunarodne saradnje, ekologije, očuvanju kulture autohtonih naroda Severa, turizma i odmora u arktičkom regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala