Deo američkih trupa ostaje da čuva naftna polja u Siriji

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerička vojna vozila napuštaju Siriju
Američka vojna vozila napuštaju Siriju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da će deo američkih trupa ostati u selima u blizini naftnih polja na severoistoku Sirije kako bi sprečile da im priđu pripadnici terorističke grupe DAEŠ.
„Proces povlačenja američkih trupa trajaće nedeljama, a ne nekoliko dana, deo njih (trupa) ostaće u selima koja se nalaze u blizini naftnih polja na severoistoku Sirije, kako bi se sprečila mogućnost dolaska grupe DAEŠ i drugih (grupa) da iskoriste ove resurse. Naše trupe ostaće blizu mesta u kojima se vode borbe u Siriji“, izjavio je Esper na konferenciji za štampu sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem u Kabulu.

Američki ministar odbrane dodao je da nije doneta konačna odluka o povlačenju američkih trupa iz Sirije.

Ranije je list „Njujork tajms“, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika, saopštio da američki predsednik Donald Tramp planira da ostavi mali kontingent američkih trupa na istoku Sirije za borbu protiv DAEŠ-a.

Tramp je 7. oktobra izjavio da su Sjedinjene Američke Države počele da povlače trupe sa severoistoka Sirije. Šef Pentagona Mark Esper rekao je 13. oktobra da će Sjedinjene Američke Države odatle povući još 1.000 vojnika.

Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ na severoistoku Sirije protiv kurdskih jedinica. Sjedinjene Američke Države i Turska dogovorile su se 17. oktobra o prekidu operacije na 120 sati i povlačenju kurdskih snaga iz 30-km široke tampon-zone na granici između Turske i Sirije, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala