Da li će zavod „Moma Stanojlović“ postati centar za remont ruskih i NATO letelica

© Foto : Igor Salinger/Aermedia.comPilot, u ulozi oficira za navođenje, signalizira kolegama u helikopteru tokom vežbe u blizini baze SAJ u Batajnici.
Pilot, u ulozi oficira za navođenje, signalizira kolegama u helikopteru tokom vežbe u blizini baze SAJ u Batajnici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vazduhoplovni zavod Vojske Srbije „Moma Stanojlović“ u Batajnici već je dobio sertifikat francuskog „Erbasa“ za remont helikoptera „Gazela“, a u toku su pregovori o tome da postane regionalni centar za remont drugog „Erbasovog“ helikoptera H-145M, ali i ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17, piše „Blic“.

Tako bi, kako navodi beogradski list, taj zavod VS postao jedan od retkih centara ne samo u regionu, već i u Evropi za popravljanje i održavanje letelica nekada dva suprotstavljena bloka.

List konstatuje da su odnosi Rusije i NATO-a i sada zategnuti, ali i da se geopolitička situacija značajno promenila, pa tako sada i neke članice NATO-a imaju u svojoj floti sovjetske i ruske helikoptere.

„Blic“ prenosi da je informaciju o tome da se već uveliko razmišlja da „Moma“ pored sertifikata „Erbasa“ dobije i sertifikat za održavanje ruskih letelica, potvrdio ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

„U ovom zavodu se već održavaju ruski helikopteri koji su u sastavu srpske vojske i to Mi-8, a delom se popravljaju i Mi-17. Bez obzira na visok kvalitet rada ovog zavoda, još su potrebna dodatna ulaganja kako bi ’Moma‘ mogao da opslužuje sve vrste helikoptera“, izjavio je nedavno Lazanski za RIA Novosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala