Ankara: Kurdske snage počele povlačenje iz zone bezbednosti u Siriji

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANPripadnici Snaga samoodbrane sirijskih Kurda u gradu Šadadi, 60km južno od grada Hasaka u Siriji
Pripadnici Snaga samoodbrane sirijskih Kurda u gradu Šadadi, 60km južno od grada Hasaka u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snage sirijskih Kurda počele su da napuštaju zonu bezbednosti na severu Sirije, ali se narušavanje prekida vatre sa njihove strane nastavlja, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.
„Snage samoodbrane sirijskih Kurda nastavljaju sa neprekidnom vatrom. Mi na nju odgovaramo. Vidimo da su Snage samoodbrane počele da napuštaju zonu koju smo odredili. Preostalo je 35 sati do kraja primirja. Ako terorističke grupe u potpunosti ne napuste zonu, ponovo ćemo nastaviti sa našom operacijom“, istakao je Čavušoglu govoreći u Istanbulu.

On je dodao da će se u utorak u Sočiju održati važan sastanak za postizanje rešenja u Siriji između predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Ankara se zalaže za političko, a ne vojno rešenje sirijske krize, dodao je ministar.

Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ na severoistoku Sirije protiv kurdskih jedinica. Sjedinjene Američke Države i Turska dogovorile su se 17. oktobra o prekidu operacije na 120 sati i povlačenju kurdskih snaga iz 30-km široke tampon-zone na granici između Turske i Sirije, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala