Vučić o poseti Medvedeva: Ne moramo o svemu da mislimo isto, o većini stvari mislimo slično

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sumirajući posetu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napomenuo je da su „oni velika sila, a mi mala zemlja“.

„I kao takvi, ma koliko se trudili i postavljali našu zemlju na ravnopravne osnove, morate da računate na njihovu veću moć. Odnos poverenja sa Rusijom je na najvišem nivou, ne moramo o svemu da mislimo isto, ali o većini stvari mislimo slično“, rekao je Vučić.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je juče sa ruskom stranom potpisan sporazum o delu pruge od Valjeva do Vrbnice, do granice Crne Gore, i naglasio da ćemo posle realizacije tog projekta imati praktično novu prugu, u perfektnom stanju, kojom se neće putovati 100 sati.

Sa Medvedevom je, kaže, govorio i o vojno-tehničkoj saradnji i istakao da je ponosan i na vojsku i na naše ljude, dodajući da je i Medvedev primetio koliko se promenila vojska, ali i sam Beograd.

Podsetio da je da smo pre šest godina imali prvi avio-miting sa jednim MiG-29, koji je uskoro posle toga izašao iz upotrebe, i dva MiG-21, a od borbene avijacije, bombardera, nismo imali ništa.

© PREDSEDNISTVO SRBIJERazgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva
Vučić o poseti Medvedeva: Ne moramo o svemu da mislimo isto, o većini stvari mislimo slično - Sputnik Srbija
Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva

Predsednik je rekao da je vojska, kao i politika, šahovska tabla sa više igrača, i da zato ne želi da „istrčava“ sa informacijama čime će se Srbija još naoružavati, ali je potvrdio da će se Srbija opremiti PVO sistemima i dodatnim bespilotnim letelicama.

„Ljudi ne moraju da brinu, postoje stručnjaci u Srbiji, u vojsci. Ne želim da govorim o tome. Vojska je kao i politika, igrate šah na više tabli, ima više igrača. To nisu naši neprijatelji, ali jesu protivnici. U vojsci morate da imate ono čime ćete se braniti. U skladu s tim, ne želimo da istrčavamo, ali da li će biti dobrih, važnih, značajnih protivvazdušnih sistema — biće, da li će biti dodatnih najsavremenijih bespilotnih letelica — da, hoće“, rekao je Vučić za „Prvu“.

O ostalom nije želeo da govori.

„Jačamo kapacitete, ne zato što se spremamo za bilo šta, već je to način da sačuvamo zemlju“, rekao je Vučić.

Svi se naoružavaju oko nas, brinemo zbog moguće destabilizacije

Vučić je izjavio da je zabrinut zbog eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe, kao i da naša zemlja mora da se naoružava, jer to rade sve zemlje oko nas.

„Ja sam uvek zabrinut, i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u reigonu. I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Severnom Makedonijom je za nas mnogo važna, jer je to takođe i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas“, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Kaže da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.

„Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere traži Crna Gora i sve to pratimo“, rekao je predsednik Srbije.

© Tanjug / ZORAN ZESTICPešadija na prikazu sposobnosti Vojske Srbije na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“
Vučić o poseti Medvedeva: Ne moramo o svemu da mislimo isto, o većini stvari mislimo slično - Sputnik Srbija
Pešadija na prikazu sposobnosti Vojske Srbije na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“

Dodao je da ne možemo da pratimo Rumuniju po novcu kada je reč o naoružavanju niti da kupujemo sistem koje oni kupuju, ali da možemo kao zemlje poput Bugarske i Mađarske.

„Morate da razmišljate o radarsko-elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svetu — više nema jednog policajca u svetu, a ima mnogo igrača“, rekao je Vučić i podsetio na izreku da je bolje biti Godzila nego Bambi.

Kazao je da je ranije postojao jedan Godzila, dok ih sada ima mnogo više u različitim delovima sveta, i da su pored SAD, Kine i Rusije, tu i Indija, Turska, afričke zemlje, Japan, Indokina...

„Svi brinu o sebi i znaju da više nema jedinstva, kao što ga je bilo kada je 19 zemalja napalo Srbiju. Svi gledaju kako da se zaštite. Da li će to biti izvor sukoba u budućnosti... Ne smemo da budemo slabi, jer će uvek neko naći ’Lajbnicov razlog‘ ako smo lak plen. Ne smemo da budemo Bambi, i zato se ekonomski snažimo“, naglasio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala