Večeras počinje 64. Sajam knjiga u Beogradu

© Sputnik / Radoje Pantović63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu
63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šezdeset četvrti Beogradski međunarodni sajam knjiga biće otvoren večeras u 18.00 časova u Hali 2 Beogradskog sajma. Do 27. oktobra, pod sloganom „Pismo = glava“, na Sajmu će se predstaviti oko 500 izlagača iz Srbije, regiona i raznih delova sveta.

Sajam knjiga će otvoriti srpski književnik Milovan Vitezović, a posetioce manifestacije će, u ime zemlje — počasnog gosta Sajma, pozdraviti egipatski pisac i direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam el Haj Ali.

Egipat — počasni gost

Egipat će imati priliku da tokom naredne sedmice predstavi posetiocima svoju bogatu kulturu i stvaralaštvo kroz istoriju koja traje više od 5.000 godina. Najavljeno je gostovanje brojnih egipatskih pisaca, ministarke kulture Ines Avdel Dahel, tri bivša egipatska ambasadora u Srbiji i SFRJ i nekadašnjeg ministra za antikvitete Mahmuda Eldamata, kao i članova baleta Kairske opere, koji će prvi put nastupiti već na samom otvaranju Sajma.

Otvaranju štanda Egipta prisustvovaće ministri kulture dveju zemalja — Ines Avdel Dahen i Vladan Vukosavljević — kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Zašto je Beogradski sajam knjiga najveći kulturni događaj u Srbiji

Pisac Haitam el Haj Ali učestvovaće u ponedeljak, 21. oktobra, na okruglom stolu „Sajmovi knjiga i izdavačka delatnost“. Istog dana na platou Beogradskog sajma čitaocima će se predstaviti egipatska književnica Mansura Izudin, autorka romana „Priviđenja iz senke“ koji je objavila beogradska „Geopoetika“.

Za naredni dan, 22. oktobar, najavljena je diskusija o knjizi „Egipatska književnost u prevodu na srpski“, uz učešće egipatskih pisaca i novinara.

Planirani su i promocija srpske verzije knjige „Srbija u očima Egipta“, seminar „Iskustvo u prevođenju srpske književnosti na arapski“, kao i predavanje o razvoju filmske industrije u Egiptu koje će voditi egipatski režiser Ahmed Avad.

Subota je rezervisana za projekciju filma „Dnevnik državnog tužioca“ Teufika Saleha, snimljenog po knjizi Teufika el Hakima, kao i za diskusiju o knjizi „Kairo u 1.000 godina“ Gamala Gitanija.

Orbita kulture - Sputnik Srbija
Handke je majstor, Betoven je keva

Balet Kairske opere nastupiće tokom poslednjeg dana Sajma knjiga u Narodnom pozorištu u Beogradu, a narednog dana i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Pored segmenata iz poznatih klasičnih baleta, članovi trupe će izvesti i tradicionalne egipatske plesove.

Pisci sa svih meridijana

Slogan ovogodišnjeg Sajma knjiga, na kojem, pored izdavača iz Srbije i regiona, učestvuju i gosti iz Rusije, Kine, Maroka, Tunisa, Alžira, Turske, Irana, Belorusije, Nemačke, Švajcarske i brojnih drugih zemalja, glasi „Pismo = glava“, kao podsećanje na univerzalnu vrednost i snagu pismenosti.

Posetioci Sajma, kao i prethodnih godina, pored prilike da se upoznaju sa najnovijom domaćom i stranom izdavačkom produkcijom, mogu da prisustvuju i brojnim tribinama, diskusijama i promocijama knjiga, kao i da pogledaju nekoliko tematskih izložbi. Posebni programi posvećeni su ove godine jubilejima Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča.

Gosti Sajma su brojni pisci, prevodioci i izdavači, među kojima su američki književnik Dejvid Van, ruski pisac Sergej Šargunov, turska autorka Nermin Jildirim i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Grupni portret – Pravda za Nobela!

Odmah po svečanom otvaranju 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, počinje ovogodišnji tribinski program. U 19.30 u sali „Ivo Andrić“ biće održana tribina posvećena ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za književnost – Peteru Hankdeu i Olgi Tokarčuk, piscima čiji društveni angažman pobuđuje više pažnje javnosti od njihovog književnog stvaralaštva. U razgovoru učestvuju Žarko Radaković, Milica Markić, Nebojša Grujičić i Miroljub Stojanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala