Specijalno tužilaštvo za zločine OVK saslušalo 1.000 ljudi, uskoro prve optužnice

CC BY-SA 3.0 / wikipedia/Europol Headquarters / Sedište suda za OVK nalazi se u bivšoj zgradi Evropola u Hagu
Sedište suda za OVK nalazi se u bivšoj zgradi Evropola u Hagu  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalno tužilaštvo za zločine OVK u Hagu dosad je saslušalo više od 100 osumnjičenih i više od 800 svedoka, a prve optužnice bi mogle da budu podignute narednih nedelja, objavio je prištinski „Ljajmi“.

Navodi se da, iako je prošlo godinu i po dana otkad je tužilaštvo započelo saslušavanje osumnjičenih i svedoka, još nije podignuta nijedna optužnica.

Portparol Specijalnog tužilaštva za zločine OVK u Hagu, Kristofer Benet, rekao je da Tužilaštvo sprovodi istražne radnje i da ne može da govori o datumu podizanja optužnica.

Međutim predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati rekao je da bi „prve optužnice mogle da budu podignute ovog meseca, jer su istražne radnje već pri kraju“.

Advokat Tom Gaši je za „Ljajmi“ izjavio da je podizanje prvih optužnica — pitanje nedelja.

„Kancelarija specijalnog tužioca je jedina institucija koja može tačno da zna da li su optužnice podnete Specijalnom sudu u Hagu ili ne. Prema zakonskim odredbama, ni Specijalno tužilaštvo ni Specijalni sud nemaju zakonsku obavezu da o tome obaveštavaju javnost“, rekao je Gaši.

„Naravno da će biti optužnica, ovo se neće odlagati u nedogled. Prošlo je tri godine od formiranja Specijalnog suda, a više od godinu i po dana otkako je u potpunosti operativan sa svom pravnom infrastrukturom. Znamo da je dosad saslušano više od 100 osumnjičenih i preko 800 svedoka“ rekao je Gaši.

Kaže da niko nema tačne informacije kada će biti podignute prve optužnice, ali da se to može dogoditi „u narednih nekoliko nedelja“.

Gaši je ocenio da Specijalni sud nema nikakve veze sa politikom Kosova i da „čak i ako bi počela hapšenja, to ne bi destabilizovalo javnost“.

„Kosovska javnost se priprema dugi niz godina i otkada je Specijalni sud počeo sa radom. Biće reakcije manjih grupa zbog hapšenja, ali neće biti destabilizacije ni u jednoj varijanti. Oni koji šire glasine u cilju destabilizacije su oni koji su bili najglasniji za formiranje Specijalnog suda, tako da nema opasnosti“, rekao je Gaši, preneo je Tanjug.

Prema njegovim rečima, „ukoliko bi neki pojedinci ili grupe pokušali da učine nešto i destabilizuju situaciju, to bi učinili iz ličnih interesa, a pripisali bi to budućem premijeru Aljbinu Kurtiju“.

„Ljajmi“ je sinoć preneo da je Specijalni sud objavio listu akreditovanih advokata, žrtava i optuženih u postupku pred ovim sudom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala