Prva neradna nedjelja trgovaca u Crnoj Gori

CC0 / Pixabay / Supermarket
Supermarket - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Od 20. oktobra u Crnoj Gori počinje primjena novog Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima.

Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci, koji su ujedno i najveći privatni poslodavci u zemlji, poručili su da podržavaju ovo zakonsko rešenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da je najveći nedjeljom i praznicima.

Predstavnici trgovačkih kompanija saopštili su da će primjenom zakona njihovi radnici biti zadovoljniji, a od potrošača očekuju da promijene kupovne navike i prilagode se promjenama i sedmične i dnevne kupovine obavljaju ostalim danima u sedmici.

Iz kompanije „Voli“, koja je najveći poslodavac među trgovačkim lancima sa 2.069 zaposlenih, poručili su da će poštovati zakon, ali da to očekuju i od drugih.

Komentarišući izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini, iz te kompanije su podsjetili da su poslovanje prilagodili zahtjevima tržišta i od otvaranja prvog marketa radili nedjeljom.

„U svakom slučaju, podržali smo zakon, jer smatramo da će povoljno uticati na naše zaposlene. Kada je kompanija ’Voli‘ u pitanju, neradna nedjelja će nam pojednostaviti organizaciju slobodnih dana, neće biti racionalizacije radnih mjesta“, kazali su iz „Volija“.

Iz kompanije „Merkator CG“, u okviru koje posluju „Idea“ prodavnice, saopšteno je da to preduzeće posluje u skladu sa zakonskim regulativama, te će tako postupiti i kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, koje predviđaju da maloprodajni trgovački objekti ne mogu raditi nedjeljom i u dane državnih praznika.

„’Merkator CG‘ je društveno odgovorna kompanija i kao takva pozdravlja mjere Vlade, koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedjelju, koju će moći da provedu u krugu porodice“, naveli su iz „Merkatora“.

„Kompanija ’Merkator CG‘ očekuje da će pomenute mjere dovesti do promjene kupovnih navika potrošača, te da će se nabavke koje su dosad obavljane nedjeljom, obavljati drugim danima“, dodali su iz te kompanije, ali i upozorili da bi u dijelu prometa tokom turističke sezone moglo doći do gubitaka u prometu.

I iz kompanije „Domaća trgovina“ takođe su poručili da će se u svim „Aroma marketima“ i „Konto diskontima“ poštovati Zakon o unutrašnjoj trgovini, tako da će nedjelja biti neradni dan.

U „Delti“ procjenjuju da će mjesečni gubitak zbog neradne nedjelje biti oko miliona evra

Iz podgoričkog „Delta sitija“ je saopšteno da svi zakupci u ovom šoping molu već odavno raspolažu informacijom da naredne sedmice stupaju na snagu izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je predviđena neradna nedjelja u trgovačkim objektima.

„Podrazumijeva se da će zakon biti poštovan. Iako butici neće raditi, radiće bioskop, svi ugostiteljski objekti, restorani i kafići, apoteka, cvjećara, uslužni kiosci, banka, pošta, igraonica, frizerski salon i sve što spada u kategoriju uslužnih djelatnosti, tako da se ne može reći da će šoping mol biti zatvoren“, naglašeno je iz „Delta sitija“.

Predstavnici ovog šoping mola su podsjetili na svoju raniju procjenu da će mjesečni gubitak prometa u trgovačkim objektima u „Delti“ biti oko milion evra.

Podsjetimo, u pet najvećih trgovačkih lanaca koji posluju u Crnoj Gori — „Voliju“, „HD Lakoviću“, „Merkatoru CG“ („Idea“ marketi), „Domaćoj trgovini“ („Aroma“ marketi i „Konto“ diskonti) i „Franci“ na kraju prošle godine radilo je 6.067 radnika, sa prosječnom neto zaradom od 364 evra.

Ukupan prihod tih pet trgovačkih lanaca iznosio je 633,7 miliona evra, a ukupna dobit deset miliona evra.

Najveću prosječnu neto zaradu od 425 evra prošle godine primali su radnici zaposleni u firmi „Domaća trgovina“, a potom u „Voliju“ 409 evra, dok su najniže prosječne plate u „Franka“ marketima — 279 evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala