Otkriveni detalji o 30 drevnih sarkofaga iz Luksora

© Foto : Egyptian Ministry of AntiquitiesOtkopavanje drevnih sarkofaga u Luksoru, Egipat
Otkopavanje drevnih sarkofaga u Luksoru, Egipat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Egipatsko Ministarstvo za antikvitete objavilo je detalje o 30 drevnih sarkofaga koji su nedavno otkriveni u južnom gradu Luksoru.

Generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafa Vaziri rekao je novinarima da su kovčezi sa natpisima i slikama pronađeni u nekropoli Asasif na zapadnoj obali reke Nil, u blizini Luksora.

On je naveo da su sarkofazi bili namenjeni muškarcima, ženama i deci iz 22. dinastije (945-715. godine p.n.e), a jedan sveštenik ih je otkrio i sakrio zbog straha da ne budu opljačkani. Kovčezi su bili poređani u dva reda, a gornji je bio poprečno postavljen u odnosu na donji, prenosi Tanjug.

​Egipat želi da privuče pažnju javnosti svojim arheološkim otkrićima, u nadi da će oživeti turistički sektor, koji je teško pogođen nemirima nakon promene vlasti 2011. godine. Većina grobnica u Asasifu, koji je blizu Doline kraljeva, potiče iz kasnog razdoblja starog Egipta (664-332. godine p.n.e).

Tu su i grobnice iz ranije 18. dinastije (1.550-1.292. godine p.n.e.), koja je bila prva u sklopu Novog kraljevstva. U Dolini kraljeva pronađene su grobnice poznatih faraona Ahmosea, Hatšepsuta, Tutmosisa III, Amenhotepa III, Eknatona i Tutankamona.

Prošle nedelje egipatsko Ministarstvo za antikvitete je objavilo da su arheolozi otkrili drevno „industrijsko područje“ u Luksorovoj zapadnoj dolini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala