Lavrov: Moskva spremna za normalizaciju rada ambasada u SAD

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potrebno je što pre vratiti se normalnom radu diplomatskih predstavništava Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i Moskva je spremna da to uradi na osnovu „nulte opcije“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je podsetio da je glavni krivac za trenutno stanje stvari administracija predsednika Baraka Obame.

„Kada je nastupila agonija njegove administracije, potpuno iz zlobe, pokušavajući da se osvete za poraz demokrata na predsedničkim izborima, oteli su imovinu i proterali naše diplomate. Mi tada nismo odmah reagovali, jer smo shvatali da je ovo u najvećoj meri korak koji ima za cilj podrivanje pozicije Donalda Trampa... Kada smo shvatili da sankcije ne samo da se ne zamrzavaju i ne ukidaju, već se šire i produbljuju, takođe smo reagovali i insistirali na tome da broj američkih diplomata u Rusiji i ruskih diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama bude paritetan“, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

Zgrada američke ambasade u Moskvi - Sputnik Srbija
Američke diplomate udaljene iz voza ka Severodvinsku

Lavrov je naglasio da je Moskva „spremna da u svakom trenutku ta pitanja reši na osnovu ’nulte opcije‘ i vrati se normalnom funkcionisanju naših diplomatskih institucija“.

„Razgovarao sam o tome sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i sa američkim ambasadorom u Rusiji Džonom Hantsmanom, koji je završio svoju misiju. Po mom mišljenju, oni shvataju da se jednom moramo vratiti ovome. Što pre, to bolje“, dodao je šef ruske diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala