Crnogorci od danas nedeljom ne rade

CC0 / Pixabay / Porodica
Porodica - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Od danas, 20. oktobra, u Crnoj Gori počinje primjena novog Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i praznicima.

Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci, koji su ujedno i najveći privatni poslodavci u zemlji, poručili su da podržavaju ovo zakonsko rešenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da se nedeljom i praznicima ostvaruje najveći promet.

Predstavnici trgovačkih kompanija saopštili su da će primjenom zakona njihovi radnici biti zadovoljniji, a od potrošača očekuju da promijene kupovne navike i prilagode se promjenama i sedmične i dnevne kupovine obavljaju ostalim danima u sedmici.

Iz kompanije „Voli“, koja je najveći poslodavac među trgovačkim lancima, sa 2.069 zaposlenih, poručili su da će poštovati zakon, ali da to očekuju i od drugih.

Komentarišući izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini, iz te kompanije su podsjetili da su poslovanje prilagodili zahtjevima tržišta i da su od otvaranja prvog marketa radili nedeljom.

„U svakom slučaju, podržali smo zakon, jer smatramo da će povoljno uticati na naše zaposlene. Kada je kompanija ’Voli‘ u pitanju, neradna nedelja će nam pojednostaviti organizaciju slobodnih dana, neće biti racionalizacije radnih mjesta“, kazali su iz „Volija“.

Iz kompanije „Merkator CG“, u okviru koje posluju „Idea“ prodavnice, saopšteno je da to preduzeće posluje u skladu sa zakonskim regulativama, te će tako postupiti i kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, a koje predviđaju da maloprodajni trgovački objekti ne mogu raditi nedjeljom i u dane državnih praznika.

CC0 / piksabej / Potrošači moraju da promene kupovne navike...
Crnogorci od danas nedeljom ne rade  - Sputnik Srbija
Potrošači moraju da promene kupovne navike...

„Kompanija ’Merkator CG‘ je društveno odgovorna kompanija i kao takva pozdravlja mjere Vlade, a koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedjelju, koju će moći da provedu u krugu porodice“, naveli su iz „Merkatora“.

„Kompanija ’Merkator CG‘ očekuje da će pomenute mjere dovesti do promjene kupovnih navika potrošača, te da će se nabavke koje su do sada obavljane nedjeljom obavljati drugim danima“, dodali su iz te kompanije, ali su, međutim, upozorili i da bi u dijelu prometa tokom turističke sezone moglo doći do gubitaka u prometu.

I iz kompanije „Domaća trgovina“ takođe su poručili da će se u svim „Aroma marketima“ i „Konto diskontima“ poštovati Zakon o unutrašnjoj trgovini, tako da će nedjelja biti neradni dan.

U „Delti“ procjenjuju da će mjesečni gubitak zbog neradne nedelje biti oko milion evra.

Iz podgoričkog „Delta sitija“ je saopšteno da svi zakupci u ovom tržnom centru već odavno raspolažu informacijom da naredne sedmice stupaju na snagu izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je predviđena neradna nedjelja u trgovačkim objektima.

„Podrazumijeva se da će zakon biti poštovan. Iako butici neće raditi, radiće bioskop, svi ugostiteljski objekti, restorani i kafići, apoteka, cvjećara, uslužni kiosci, banka, pošta, igraonica, frizerski salon i sve što spada u kategoriju uslužnih djelatnosti, tako da se ne može reći da će tržni centar biti zatvoren“, naglašeno je iz „Delta sitija“.

Predstavnici ovog tržnog centra su podsjetili na svoju raniju procjenu da će mjesečni gubitak prometa u trgovačkim objektima u „Delti“ biti oko milion eura.

Podsjetimo — u pet najvećih trgovačkih lanaca koji posluju u Crnoj Gori: „Voliju“, „HD Lakoviću“, „Merkatoru CG“ („Idea marketi“), „Domaćoj trgovini“ („Aroma marketi“ i „Konto diskonti“) i „Franci“, na kraju prošle godine radilo je 6.067 radnika, sa prosječnom neto zaradom od 364 eura.

Ukupan prihod tih pet trgovačkih lanaca iznosio je 633,7 miliona evra, a ukupna dobit deset miliona evra.

Najveću prosječnu neto zaradu od 425 eura prošle godine primali su radnici zaposleni u firmi „Domaća trgovina“, a potom u „Voliju“ 409 eura, dok su najniže prosječne plate u „Franca marketima“ — 279 eura.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala