Centralna manifestacija povodom obeležavanja oslobođenja Beograda (foto)

© Tanjug / ZORAN ZESTICCentralna manifestacija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda
Centralna manifestacija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, danas je na Groblju oslobodilaca Beograda održana centralna manifestacija obeležavanja.

Tokom manifestacije, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, odate su državne i vojne počasti i položeni venci nastradalima u borbi za slobodnu prestonicu Srbije.

Osim ministra, vence su položili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici ambasada Rusije, Belorusije, Ukrajine i Kazahstana, kao i predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a i građani.

© Tanjug / ZORAN ZESTICCentralna manifestacija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda
Centralna manifestacija povodom obeležavanja oslobođenja Beograda (foto) - Sputnik Srbija
Centralna manifestacija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda

Ministar Đorđević je u izjavi medijima, nakon upisivanja u Spomen-knjigu oslobodiocima Beograda kazao da je prošlo 75 godina otkad su heroji dali svoje živote kako bi prestonica Srbije i cela zemlja bile oslobođene od nacističkog okupatora.

„Verujem da će sećanje na sve one koji su dali živote, ne samo u Drugom svetskom ratu, već i u Prvom svetskom ratu i ratovima devedesetih, dobiti drugačiju dimenziju, jer nam je želja da to sećanje na njih bude opomena svima nama i budućim generacijama da ne smemo da dozvolimo da se takve stvari dešavaju našoj zemlji“, naveo je ministar, preneo je Tanjug.

Ukazujući na to da je Groblje oslobodilaca Beograda dobilo potpuno drugačiji izgled, Đorđević je podsetio da je to samo prva faza i istakao da je to najmanje što država i Vlada mogu da učine za one koji su se borili.

Oslobođenje Beograda danas je obeleženo i memorijalnim defileom „Pobeda slobode“, tokom kojeg se od hotela „Moskva“ na Terazijama do palate „Albanija“ sa vojnog kamiona puštala radio-drama „Slobodni Beograd“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala