Američki kamioni došli iz Iraka po vojnike u Siriji

© AP Photo / ANHA Kolona američkih vojnih vozila u Siriji
Kolona američkih vojnih vozila u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki konvoj kamiona ušao je sa teritorije Iraka u Siriju kako bi evakuisao američke vojne baze na severu zemlje, gde Turska sprovodi vojnu operaciju protiv kurdskih snaga, javila je sirijska agencija SANA.

Prema navodima agencije, konvoj transportnih kamiona u pratnji američkih vojnih vozila krenuo je iz severnog dela Iraka prema sirijskom gradu Kamišli kako bi „završio proces evakuacije američkih vojnih baza“ u Siriji.

Ranije je američki ministar odbrane Mark Esper izjavio da će oko hiljadu američkih vojnika koji se povlače iz severnih delova Sirije otići u zapadni Irak.

Situacija u Siriji

Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su Sjedinjene Američke Države počele da povlače vojsku sa severoistoka Sirije. Esper je 13. oktobra izjavio da će Amerika povući još oko hiljadu vojnika iz Sirije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Operaciju Turske oštro kritikuje nekoliko susednih zemalja, kao i SAD i Evropska unija. Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će „razoriti tursku ekonomiju“ ako Ankara „pređe granice dozvoljenog“ i obećao snažan udar ako Turska ne bude igrala po pravilima.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je saopštio da Tramp namerava da ovlasti njegovo ministarstvo za uvođenje sankcija Ankari.

U četvrtak, 17. oktobra, Sjedinjene Američke Države i Turska objavile su da su se složile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage sa 30-kilometarske tampon-zone na tursko-sirijskoj granici, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da će Ankara nastaviti operaciju u Siriji ako Sjedinjene Američke Države ne ispune obećanja o povlačenju kurdskih snaga van zone bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala