Zaharova: Nejasna strategija Vašingtona u Siriji

© AFP 2023 / Delil SouleimanAmerička vojna vozila u Siriji
Američka vojna vozila u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ciljevi i strategije prisustva Vašingtona u zoni sukoba u Siriji nisu jasni, smatra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ne shvatamo strategiju i ciljeve prisustva Vašingtona u području sukoba. Oni, kao što je bio slučaj i sa Avganistanom, čas uvode, čas izvode, čas prolongiraju, pa se ponovo povlače. Isto se dešava i sa međunarodnim sirijskim regulisanjem takozvane koalicije. Oni se te šire, te se pojačavaju, te ostaju, te odlaze. Niko ne zna. I što je najvažnije, pogledajte: čak ni unutar neke komande već godinama nema jedinstvenog stava“, rekla je Zaharova za televiziju NTV.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je 7. oktobra da su Sjedinjene Američke Države počele da povlače trupe sa severoistoka Sirije. Šef Pentagona Mark Esper je 13. oktobra rekao da će Sjedinjene Američke Države povući oko 1.000 vojnika iz Sirije.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine sprovode operaciju u Siriji i Iraku protiv terorističke grupe DAEŠ, a u Siriji deluju bez saglasnosti zvaničnih vlasti zemlje. Pritom, Tramp je u decembru prošle godine objavio da se trupe povlače iz Sirije, ne navodeći rokove za to povlačenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala