Vučić: Srbi su reč „sloboda“ doneli na Balkan

© Foto : PREDSEDNISTVO SRBIJEPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija zna kolika je cena slobode, jer ju je uvek „kupovala“ krvlju svog naroda i zato svoju slobodu nikada nikome neće dati.

„Srbi su narod heroja, pobednika i narod koji je reč ’sloboda‘ doneo na Balkan“, konstatovao je predsednik Srbije u obraćanju na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kojoj je prisustvovao i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

„Danas, posle 75 godina, znamo da ne postoji nešto što se zove polusloboda, polunezavisnost, polusamostalnost. Sloboda je jedna, cela, ne deli se na parče. Ili je imaš, ili je nemaš. Slobodan je samo onaj koji sam odlučuje o svom putu, interesima i sudbini. Mi, koji smo slobodu platili grobovima, to najbolje znamo“, poručio je Vučić,

Čuvanje te slobode je, kaže on, teško, nekada mukotrpno, i uz plaćanje neke cene, ali nikada ta sloboda neće biti izneverena i nikada neće biti iznevereni grobovi naših predaka koji su se za nju borili, prenosi Tanjug.

Kaže da je Srbija u vremenima „kada nije imala snage“ umela da pobrka istoriju i svoje mesto u njoj, ali danas ponovo stoji u svojoj istoriji uz istinu, pravdu i svesna obaveze da pamti i da se svojih heroja neće nikada odreći jer, naglašava Vučić, „Srbi nemaju lošu prošlost, pa da je žale“.

„Mi smo narod heroja, pobednika i narod koji je reč ’sloboda‘ doneo na Balkan. Mi nismo ti koji žele da uzmu nečiju slobodu, jer previše cenimo svoju da bismo je uskratili nekome. Nećemo da nam uzmu slobodu, naše interese, čuvaćemo i sačuvati našu Srbiju, odbranićemo naše nacionalne interese, čuvaćemo i branićemo naš narod i na KiM i na svakom drugom mestu gde su prava naših ljudi ugrožena“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da nije bilo ni lako, ni jednostavno osloboditi Beograd oktobra 1944, već naprotiv, bilo je krvavo doći do slobode.

Podsetio je da je u Beogradskoj ofanzivi oko 4.000 Crvenoarmejaca i srpskih partizana palo za slobodu, u borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine, čiji je glavni cilj bio izvršenje frontalnog udara sa juga i prolaz u centar grada ka Kalemegdanu.

U toj borbi presudno je uticala sovjetska živa sila i tehnička nadmoć, za okončanje 1.300 dana duge okupacije.

„To je bila cena i dug koji nam je ostavljen — da znamo šta je i koliko koštalo i da nikada nikome slobodu više ne damo“, poručio je Vučić i zahvalio svima koji su pomagali u oslobođenju Beograda, ali pre svega Crvenoj armiji, jer, kako je rekao, bez sovjetskih prijatelja ne bismo izvojevali slobodu.

„Ako nas je taj strašni rat, sa milionima žrtava nečemu naučio to je da sloboda nema svoju cenu, jer su njena suprotnost ropstvo, logori od Aušvica do onog koji nas najviše boli zbog masovnog ubistva Srba, Jasenovca“, rekao je Vučić.

Istakao je da se nijedan narod nije digao protiv okupatora tako masovno kao srpski, gde god da je živeo, a da mere odmazde za Srbe nisu važile nigde u Evropi, a posebno u NDH gde je sprovođen monstruozan plan njihovih elita — da trećinu Srba pokatoliče, trećinu proteraju, trećinu „stave pod nož“.

„I zato je pobeda iz oktobra 1944. veća i značajnija jer se značila pobedu ne samo nad Nemačkom, već i nad svim njenim saveznicima“, rekao je Vučić.

Tog oktobra, kaže, u Beogradu su se sreli partizani iz Pomoravlja, sa Kosmaja, Šumadije i Like...

Ističe da srpski narod posle toliko žrtava želi da živi u slobodi, da u toj slobodi raste, rađa se i pobeđuje, ali ne, kako kaže, u borbama i ratu, već u ekonomiji i sportu.

„Ako nekome ne treba pretiti, to je Srbija, previše smo uložili da bismo se slobode odrekli i time prepustili ove borce zaboravu“, naglasio je Vučić.

Navodi da je danas imao prilike da vidi kako je srpska vojska napredovala, kako je opremljena, ali da to ne predstavlja poziv na sukob, već dužnost da smo svesni da slobodu ne damo i da ćemo znati da je branimo.

„To nije poziv na rat, Srbija želi mir. Niko nije toliko radio na kompromisima. Želimo region koji radi, sarađuje, sam brine o svojim interesima, želimo prijatelje i da čuvamo prijateljstva, kao što čuvamo sa Rusijom i sa narodima sa kojima smo krvarili za slobodu“, podvukao je Vučić.

On je na ruskom poručio da se danas proslavlja veliki jubilej, 75 godina. godine od jedne od najvažnijih bitaka na Balkanu, koju su izvojevali zajedno jugoslovenski i sovjetski vojnici.

„Imali smo 1944. godine snažnu podršku Rusije, ali 1999. godine je bilo drugačije. Mogu uvrediti Ruse tim rečima, ali govorim iskreno. Ipak, danas iskreno verujem u to da se čvrsto možemo osloniti na Rusiju, zahvaljujući podršci prijatelja Vladimira Putina“, rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija mala zemlja, ali da je ruski predsednik uvek umeo da sasluša Srbiju i da razume njenu poziciju, u čemu se, kaže, ispoljava njegova veličina i njegovo odnos prema srpskom narodu.

„Hvala mu za sve što je učinio“, rekao je Vučić i zahvalio i premijeru Medvedevu na poseti Srbiji.

Zahvalio je i horu „Aleksandrov“ na izvođenju možda najlepše pesme ikada skovane, Dan pobede, kao i na tome što ponovo gostuje u Srbiji, podsetivši da je taj hor držao koncerte i dolazio u Srbiju i 1999. godine, kada niko to nije hteo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala