Vanredno stanje u glavnom gradu Čilea (video)

© REUTERS / STRINGERDemonstrant baca kamenice na pripadnike policije na protestu u Čileu
Demonstrant baca kamenice na pripadnike policije na protestu u Čileu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Čilea Sebastijan Pinera proglasio je danas vanredno stanje u glavnom gradu te zemlje Santjagu posle nereda u kojima su mnoge zgrade u centru grada zapaljene i gradski metro blokiran.

„Ovih dana svedoci smo brutalnih i stalnih napada na objekte metroa i imovinu i pokušaje napada na građane. Oni ometaju slobodu kretanja i značajno remete javni red. Koristeći ovlašćenja koja su mi data Ustavom i zakonom, uveo sam vanredno stanje u provincijama Santjago i Čakabuko, kao i u opštinama Puente Alto i San Bernardo“, rekao je Pinera.

​U crno obučeni demonstranti u znak protesta zbog porasta cena javnog prevoza podmetnuli su juče požar u nekoliko stanica metroa, pljačkali prodavnice i zapalili autobus javnog prevoza, prenose mediji.

Zatvoreno je 136 stanica metroa i prekinut je saobraćaj na dužini od oko 150 kilometara.

Pinera, političar desnog centra, izjavio je da će proglasiti specijalni zakon o bezbednosti kako bi „kriminalci“ odgovorni za štetu u Santjagu bili procesirani, ali je, istovremeno, izjavio da razume nezadovoljstvo onih koji su pogođeni porastom cena javnog prevoza.

Nezadovoljstvo zbog visoke cene života u Santjagu jedna je od glavnih političkih tema, kao i zahtevi za reforme počev od poreza i cene rad do penzionog sistema.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala