Srbi i Rusi snaga protiv falsifikovanja istorije

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski i ruski narod, koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, predstavljaju snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega što se tada dogodilo, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući na odlične odnose Beograda i Moskve.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, Vučić je kazao da oseća veliku čast što ruski premijer zajedno sa srpskim narodom obeležava 75. godišnjicu oslobođenja Beograda, kada su Crvena armija i srpski partizani ušli u grad i oslobodili ga od fašista.

„Vaša poseta je dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači i da ćemo uvek iskazati najveće poštovanje ruskim i srpskim herojima. Srpskim za doprinos u ovom regionu, a ruskim za celu Evropu“, rekao je srpski predsednik.

Vučić je naglasio da Srbija i Rusija imaju izuzetno prijateljske odnose.

„Čini mi se da posle mnogo susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i Medvedevom mogu reći da su naši odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, da su puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova, što je od ključnog značaja za nas koji smo manji partner, jer uvek možemo da računamo na podršku Moskve. Mi našu saradnju razvijamo da jedni drugima pomažemo u međunarodnim organizacijama, trudimo se da uvek razumemo jedne druge. Hvala Putinu i Medvedevu što uvek imaju dovoljno vremena ne samo da nas čuju, već da saslušaju Srbiju i razumeju težinu situacije u kojoj se Srbija u političkom smislu i danas nalazi“, kazao je Vučić.

Jedna od najvažnijih tema je i ekonomija, rekao je predsednik Srbije i istakao da trgovinska razmena neprestano raste, da je 2018. dostigla 3,6 milijardi evra, što je za 18,6 odsto više nego 2017. godine.

On je naveo da je u prvih osam meseci ove godine ukupna trgovinska razmena iznosila 2,181 milijardu evra, što je nepunih osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Vučić je rekao da međusobna trgovina raste u svim sferama i dodao da veruje da ćemo zbog velikog zalaganja premijera dve zemlje imati veću razmenu i u sferi interneta, softvera, digitalizacije, jer su oboje tome posvećeni.

„Za nas je važan i sporazum koji će iduće nedelje u Moskvi potpisati premijerka Ana Brnabić. To znači mnogo više posla za naše radnike, a oni će moći da probaju srpski vinjak, 90.000 litara. Mislim da je mnogo bolji od različitih vrsta francuskog konjaka, a Rusi umeju to da cene. Od toga će da žive mnogi ljudi u ovoj zemlji“, kazao je srpski predsednik.

Vučić je zahvalio Rusiji što je oslobodila deo svog tržišta za srpske proizvode, na šta je spremna i Srbija za proizvode iz Rusije.

On je kazao da se ekonomski odnosi razvijaju u odličnom smeru, a da poljoprivredni proizvodi čine najveći deo srpskog izvoza u vrednosti od 350 miliona evra.

„Naši poljoprivrednici, domaćini najveću korist imaju od saradnje sa Ruskom Federacijom“, dodao je predsednik Srbije.

On je istakao da je na današnjem prikazu vojne sposobnosti Vojske Srbije, na kojem je predstavljen deo srpskog arsenala, Medvedev primetio ogromnu razliku u operativnoj sposobnosti Vojske Srbije.

„Ja sam ponosan na Vojsku Srbije. Razlika je bukvalno kao nebo i zemlja i zahvaljujući vašoj podršci, ali i našem novcu, ekonomskim reformama. Sa jednog ili nula ’migova‘ došli smo na 14, pa i da ove godine kupimo 19 novih teških helikoptera, a nismo kupili nijedan 45 godina. To pokazuje koliko Srbija napreduje i kojom brzinom. Ne bismo mogli to bez vaše podrške i pomoći. Vi dobro znate da se ponašamo odgovorno i ozbiljno, radimo to da bismo svoju poziciju popravili, da bismo bili sigurni, da sačuvamo svoj narod, svoje nebo, svoju zemlju“, objasnio je Vučić.

On je rekao da je posebno zainteresovan za nastavak saradnje u svim drugim oblastima društvenog života.

„Konačno ćemo u Narodnom muzeju moći da vidimo 166. stranu Miroslavljevog jevanđelja. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da imamo stalne i povremene izložbe ruskog muzeja, Ermitraža i drugih. Brojne su sfere mogućnosti naše saradnje“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio zahvalnost ruskim prijateljima na podršci i pomoći i zato što Srbiju tretiraju kao ravnopravnog partnera i prijatelja i dodao da i Srbija tako doživljava Rusiju.

„Vama lično hvala što ste danas napravili težak raspored. Pitao bih kako ćete da izdržite, ali ide vam dobro“, rekao je Vučić i dodao novinarima: „Smejte se, da imate 50 događaja u jednom danu ko bi to sa lakoćom izdržao“.

Predsednik Srbije je zahvalio Medvedevu na iskrenoj podršci koju pruža, ističući da srpski narod to ume da prepozna i ceni.

„Prenesite pozdrave predsedniku Putinu, a ja sa radošću iščekujem naš 17. susret, 4. decembra u Sočiju“, zaključio je predsednik Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala