Priština „otrovanim kovertama“ prikriva sopstvene slabosti (video)

© AP Photo / ZvekiGlasanje na Kosovu i Metohiji
Glasanje na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najnovija hapšenja Srba na severu Kosmeta, odustajanje Prištine od članstva u Interpolu, sukob Erdogana i Trampa, odnos NATO-a prema Turskoj i prikaz vojne sposobnosti „Sloboda 2019“ teme su o kojima smo razgovarali sa penzionisanim generalom Željkom Ninkovićem.

Priština je akcijom ROSU na Kosmetu želela da prikrije svoj neuspeh u Interpolu i aferu sa „otrovanim kovertama“, rekao je u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ penzionisani general Željko Ninković. „Oni su, zapravo, prikrivali svoje slabosti. Besmisleno je upotrebiti 25 vozila i 100 do zuba naoružanih pripadnika specijalnih snaga za hapšenje dvojice Srba koji bi se odazvali u policijsku stanicu i na telefonski poziv, tim pre što se radi o dobrom policajcu Radetu Basari“, rekao je Ninković.

On je dodao da ga ne čudi što međunarodna zajednica ćuti, jer su i sami prištinski zvaničnici nekoliko puta naglasili da oni ništa samostalno ne rade.

Naš sagovornik kaže da je Priština izašla iz ringa za borbu za članstvo u Interpolu upravo zato što joj je bilo jasno da će izgubiti.

„Želim da verujem da u policijama u svetu rade profesionalci, kojima ulazak jedne paradržavne tvorevine i njihovih snaga bezbednosti u ceo sistem uopšte ne odgovara. Nije njima nepoznanica na kakvom glasu su albanski državljani“.

Kurti želi „veliku Albaniju“

Vlada u Prištini još nije formirana, ali Aljbin Kurti već uveliko prima ambasadore i to ispred albanske zastave. General Ninković kaže da to ne treba da nas brine, ali da ne treba da zaboravimo da je Kosmet naša teritorija koja je okupirana od 1999. godine i da se može vratiti kada se za to stvore uslovi.

© REUTERS / FLORION GOGAAljbin Kurti
Priština „otrovanim kovertama“ prikriva sopstvene slabosti (video)  - Sputnik Srbija
Aljbin Kurti

„Mi ne treba da razmišljamo o tom istorijskom putu koji ima svoj tok. Naša zemlja samo treba da jača svoju snagu i da čeka pravi trenutak. Priština nije do dan-danas ispunila ni slovo iz Briselskog sporazuma. Znamo da je Kosovo važno zbog prirodnih resursa, a poznato je da su još u 19. veku tamo bili Britanci“, rekao je Ninković. On, međutim, naglašava da je Kosovo bitno i zbog geostrateškog položaja, jer se na njegovoj teritoriji nalazi baza „Bondstil“, od koje umnogome ekonomski zavisi i lokalno stanovništvo.

Srbija jača svoju vojsku

NATO i EU su prevashodno politički, ali i ekonomski projekat, i zato je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab, u želji da ubedi zemlje-članice NATO-a da izdvoje dva odsto svog BDP-a za odbranu, ponovo potegao „argument“ Crne Gore. On je rekao da članice Alijanse moraju da se suoče sa Rusijom, kako im se ne bi desilo isto što i u Crnoj Gori, kada je Rusija navodno pokušala da potkopa evropsku demokratiju u neuspelom pokušaju puča.

„Vojno-industrijski kompleks SAD i Velike Britanije je zainteresovan da se snage njihovih partnera opremaju njihovom novom opremom, jer im samo to obnavlja proizvodnju i diže standard. Rumuni su naši najrevnosniji susedi, a ovi drugi to ne mogu da prate zato što su avioni i helikopteri preskupi u odnosu na proizvođače iz Rusije i Kine“, rekao je general.

© Sputnik / Olivera IkodinovićMI-35M
Priština „otrovanim kovertama“ prikriva sopstvene slabosti (video)  - Sputnik Srbija
MI-35M

Objašnjava da, izuzev SAD i Velike Britanije, ostale zemlje-članice Alijanse nemaju armije sa visokim nivoom operativnih sposobnosti. „Nama niko od suseda ne može da priđe sa prikazom vojnih sposobnosti. Dobar primer je tenkovski biatlon, koji na Zapadu nije bio uspešno održan, jer su im se tenkovi stalno kvarili. Dobro je što se naša vojska ozbiljno oprema i obučava i standard joj raste. Na ovogodišnjem prikazu sposobnosti VS, težište neće biti na oklopnim vozilima već na specijalnim jedinicama i vazduhoplovnoj komponenti. Ovladali smo tehnikom koja dolazi iz Rusije, a bitno je da imamo i dovoljno letačkog osoblja“, rekao je Ninković.

Da li će Turska srušiti Alijansu?

Zbog najnovijeg razvoja situacije u Siriji, mnogi analitičari smatraju da je Turska poljuljala NATO. Naš sagovornik kaže da Turska ratuje sa Radničkom partijom Kurdistana već godinama zbog područja koje je veoma bogato vodom.

„Svestan je Tramp da je Erdoganova armija druga po snazi u NATO-u, a svestan je i da je teško srušiti tursku ekonomiju“.

„U sadašnjim okolnostima, Erdogan je shvatio da može da dobije dosta za svoju zemlju, ali verujem da će se rešenje tražiti za pregovaračkim stolom zajedno sa velikim silama“, izjavio je naš sagovornik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala