Putin i Merkelova naglasili važnost poštovanja Minskog sporazuma

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o pripremi susreta „normandijske četvorke“, kao i o situaciji u Siriji i Libiji, saopšteno je iz kabineta nemačke kancelarke.

„U središtu razgovora bilo je pitanje pripreme samita u ’normandijskom formatu‘. Oni su, takođe, razgovarali o situaciji u Siriji i Libiji, kao i o nastavku pregovora o produžavanju tranzita gasa kroz Ukrajinu“, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je ranije da očekuje da će sastanak „normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Nemačka, Francuska) o rešavanju sukoba u Donbasu biti održan tokom novembra.

Iz Kremlja je saopšteno da je tokom razgovora koji je održan na inicijativu nemačke strane, ukazano na to da Kijev pod raznim izgovorima odbija da povuče vojnu tehniku s linije razgraničenja u Donbasu.

„Prilikom razmatranja situacije u vezi s rešavanjem krize u Ukrajini potvrđena je važnost neposrednog ispunjavanja odredbi Minskog sporazuma i dogovora postignutih tokom sastanaka na najvišem nivou u ’normandijskom formatu‘. To se, pre svega, odnosi na implementaciju ’Štajnmajerove formule‘ u ukrajinsko zakonodavstvo, kao i na povlačenje snaga i sredstava na usaglašenim deonicama linije razgraničenja kod naselja Zolotoje i Petrovskoje“, saopštio je Kremlj.

Putin: Poštovati interese svih etničkih i verskih zajednica u Siriji

U saopštenju se dodaje da su Putin i Merkelova razgovarali i o situaciji na severoistoku Sirije, nastaloj pošto je Turska pokrenula vojnu operaciju „Izvor mira“.

„Predsednik Rusije je naglasio da je postizanje dugoročne stabilizacije u Siriji moguće jedino ako se poštuju principi jedinstva i teritorijalne celovitosti te zemlje, a pri tome moraju biti poštovani interesi svake etničke i verske grupe sirijskog naroda“, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da su obe strane istakle da je važno unaprediti proces političkog rešavanja krize u Siriji, imajući u vidu da će krajem oktobra u Ženevi biti održana prva sednica Ustavnog komiteta Sirije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je 9. oktobra početak vojne operacije na severu Sirije, usmerene protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Nakon pregovora s potpredsednikom SAD Majkom Pensom 17. oktobra u Ankari postignut je dogovor da se vojna operacija prekine na 120 sati, radi povlačenja kurdskih snaga samoodbrane s tursko-sirijske granice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala