Medvedev: Rusija će podržati Srbiju u očuvanju teritorijalne celovitosti po Rezoluciji 1244

© Tanjug / Zoran ŽestićObraćanje predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva u Narodnoj Skupštini Republike Srbije
Obraćanje predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva u Narodnoj Skupštini Republike Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je danas popodne ruski premijer Dmitrij Medvedev u obraćanju poslanicima srpskog Parlamenta.

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rešavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

„Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama“, rekao je Medvedev.

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svetskim poslovima ne suprotstavlja modelu globalizacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

„Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa“, podvukao je Medvedev.

On je istakao da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

Rusija će, kaže, ceniti to što se Srbija, uprkos svom opredeljenju da postane član EU i uprkos pritiscima, nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije.

On je naglasio da je Rusija zainteresovana za partnerske odnose sa EU i da ima stabilnu i uspešnu ekonomsku saradnju i razvoj, kao i odgovornog komšiju.

Podsetio je da je obim robne razmene između Rusije i EU pre sankcija bio 407 milijardi evra, a da se potom smanjio dva puta.

Rusija je, kako je rekao, otvorena za obostranu saradnju sa EU, ali samo uz uzajamno poštovanje i razumevanje.

© Tanjug / Zoran ŽestićRuski premijer Dmitrij Medvedev u Narodnoj skupštini Srbije
Medvedev: Rusija će podržati Srbiju u očuvanju teritorijalne celovitosti po Rezoluciji 1244 - Sputnik Srbija
Ruski premijer Dmitrij Medvedev u Narodnoj skupštini Srbije

U tom kontekstu, ocenio je da odnosi Srbije i Rusije mogu da budu primer.

„Jer vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura i vera. U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda, i to i jeste tako. I u najtežim situacijama, Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, tako je bilo u 19. veku, posle potresa 1917. godine u našoj zemlji, kada je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata. O našim dobrim odnosima mogu da posvedočim i ja, jer je tako bilo i pre deset godina, kada sam govorio za ovom govornicom“, rekao je on.

„Odnosi su sada u dobroj fazi, odvija se aktivan dijalog, postoji visok nivo razumevanja i poverenja, usaglasili smo veliki paket sporazuma koji je spreman za potpisivanje, robna razmena raste, a obim ruskih investicija premašio je četiri milijarde dolara i plan je da ga povećamo minimum za 1,5 milijardi“, rekao je Medvedev.

On je poručio da Rusija ceni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svesnoj reviziji istorije.

To je važno danas kada se, kako je rekao, u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava.

„Takvo gubljenje sećanja nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa, koji su ustanovljeni upravo posle rata, a ne bilo kada. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava nekim izmišljenim razlozima, koji dozvoljavaju da se nametnu nelegalna, jednostrana rešenja da opravdaju bilo koje delatnosti“, rekao je Medvedev.

Sve to, dodao je, stvara uslove za napetosti i konflikte, što dalje vodi ka nestabilnosti u celom svetu.

Srbija je, kaže, nažalost, iskusila posledice delovanja koja se vrše u protivrečju i zaobilazeći međunarodno pravo, podsetivši na NATO agresiju 1999. godine, kada je Rusija podržavala Srbiju, kao što to čini i danas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala