Medvedev: Očuvanje istine o ratu čuva i sećanje na junake

© PREDSEDNISTVO SRBIJERuski premijer Dmitrij Medvedev
Ruski premijer Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je večeras 75. godišnjicu oslobođenja Beograda, uz poruku da je očuvanje istine o ratu najbolji način da se sačuva sećanje na one koji su izvojevali tu pobedu.

„Ne treba da bude pokušaja da se nešto zamaskira ili da se zaboravi, svi znamo za neviđenu surovost fašista. Svaki Srbin će uvek pamtiti Kragujevac. O tome treba govoriti jasno i otvoreno van političkih i bilo kojih drugih modeliranja i to je najbolji protivotrov za ono što se danas dešava u našem svetu“, rekao je Medvedev na svečanoj akademiji u Sava centru, posvećenoj 75. godišnjici oslobođenja Beograda.

Obraćajući se posle govora veterana koji je oslobađao Beograd, Medvedev je istakao da je pobeda u Beogradu izvojevana zahvaljujući onima koji danas sede u sali i onih kojih više nema među nama i upravo je zato ona tako vredna i toliko je važno sećanje na one koji su tu pobedu iskovali.

Sa svakom godinom, dodao je ruski premijer, rat je sve dalje, ali bol zbog njega se i dalje oseća u svakoj porodici i u Rusiji i u Srbiji.

„U našim domovima čuvamo fotografije rođaka, ali praktično nema nijedne porodice u našim zemljama koje rat nije pogodio i upravo s tim fotografijama na Dan pobede naši ljudi izlaze na ulice, što smatram da je to veoma važno“, kazao je Medvedev.

On je podsetio da je u 19. veku Rusija podržala Srbiju u borbi za nezavisnost, da su u Prvom svetskom ratu naše države takođe bile zajedno i da su u Drugom svetskom ratu bile deo antihitlerovske koalicije.

„Tada smo bili veoma bliski i uveren sam da će tako uvek biti“, rekao je Medvedev.

Ruski premijer je naveo i da će u Moskvi sutra biti priređen vatromet u čast oslobođenja Beograda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala