Aleksandar Vučić i Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija

Poseta Medvedeva iz minuta u minut: Sačuvaćemo našu Srbiju i narod na Kosovu i Metohiji (video)

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.

Posle govora u Skupštini Srbije i  polaganja venaca na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, premijer Medvedev se sastao s predsednikom Vučićem. U Centru „Sava“ ruski premijer prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Medvedev je stigao u Srbiju oko 12 sati, posle čega je prisustvovao vojnoj paradi gde je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posmatrao prikaz sposobnosti VS „Sloboda 2019“. Razgovarao je i sa srpskom premijerkom Anom Brnabić.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:20 19.10.2019
22:12 19.10.2019
22:01 19.10.2019

Nemamo mi lošu istoriju pa da je žalimo, mi smo narod koju je slobodu uvek platio krvlju. Čuvaćemo, brinućemo i štitićemo naš narod i na KiM i na svakom drugom mestu gde su prava naših ljudi ugrožena", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
21:59 19.10.2019
21:43 19.10.2019

Saradnja Rusije i Republike Srpske ide samo uzlaznom linijom, poručio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev, koji se u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović.

"Ruska Federacija gaji prijateljske odnose sa BiH, ali posebno sa Republikom Srpskom, jer naši narodi imaju mnogo toga zajedničkog, posebno istoriju na koju možemo biti ponosni", naveo je Medvedev.

20:32 19.10.2019

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, u okviru posete predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva našoj zemlji, sastao se danas sa zamenikom ministra odbrane Ruske Federacije, general-potpukovnikom Junus-Bek Jevkurovim.

Sagovornici su konstatovali da je zajedničko obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Beograda pokazatelj da smo uvek bili na istoj strani pravde i istine.

20:31 19.10.2019

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, sastao se sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Jurijem Borisovim.

Razgovarano je o predstojećim aktivnostima i zasedanjima u okviru Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, čiji su oni kopredsedavajući.

20:29 19.10.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev razmenili su večeras poklone, u čast njihovog susreta povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Predsednik Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhangela Mihaila.

Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhangela Mihaila Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

Arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a ikonopisan je sa kopljem u desnoj ruci, kojim je pobedio Lucifera, a u levoj sa zelenom palminom grančicom, kao znakom mira i pobede.

Zaštitnik je loze Nemanjića i uživa veliko poštovanje u srpskom narodu.

Predsednik Vučić je na poklon dobio antikvarnu knjigu, kao i ruska vina.

Medvedev je srpskom predsedniku darovao antikvarnu knjigu "Jugoslavija: Istorija, politika, kultura", iz 1930. godine.

Reč je o zbirci članaka koje su napisali istaknuti predstavnici jugoslovenskog društva, nauke i umetnosti na ruskom jeziku, za ruski auditorijum, dovoljno širok u to vreme zbog emigracije posle Oktobarske revolucije.

Uz knjigu su, iz Rusije stigla i vina za predsednika Srbije.

20:25 19.10.2019

Intoniranjem himni Srbije i Rusije večeras je u beogradskom Sava centru počela svečana akademija kojom se obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani...

Svečana akademija u Sava Centru - Sputnik Srbija
19:44 19.10.2019

U čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras su ispaljeni počasni plotuni, uz veliki vatromet.

Nakon obraćanja medijima, Vučić i Medvedev su sa terase centralnog salona Palate Srbija ispratili spektakularan vatromet koji je trajao nekoliko minuta, uz plotune ispaljene sa dunavske strane Palate.

Vatromet u čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda - Sputnik Srbija
19:26 19.10.2019
18:59 19.10.2019
18:52 19.10.2019

Nema toliko zemalja za koje možemo reći ne samo da su prijatelji nego da isto kao i mi ocenjuju istoriju, rekao je Medvedev.

"Niko nije protiv različitih gledanja ali postoje svetle i tamne stranice istorije i to ne treba da bude predmet spora. U takve svetle stranice spada i oslobođenje Beograda, pobeda", rekao je on.

On je dodao da su narodi pravi tvorci istorije.

"Evo naši narodi su pre 75 godina oslodili Evropu od koncentracionih logora i ropstva. Ta stranica je sve dalje od nas i utoliko su dragoceniji ovakvi susreti", istakao je Medvedev.

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Medvedev jerekao da je zadatak da ti odnosi budu pragmatični i da samo tada imaju budućnost. Ako budemo koristili neke ideološke klišee oni se mogu pokvariti.

"Prijateljstvo zasnovano na pragmatizmu ima budućnost", rekao je Medvedev.

On je dodao da postoje velike kompanije koje rade u Srbiji poput NIS-a, ali i one manje koje takođe daju svoj doprinos saradnji.

"Očekujemo i puštanje u rad Turskog toka i o tome smo danas razgovarali, dodao je ruski premijer. U celini taj projekat će otvoriti i nova radna mesta i stvoriti mogućnost za nove prihode", istakao je on.

Dokumenti koji su potpisani doprineće da privreda Srbije postigne nov nivo. Potpisani su ozbiljni dokumenti u sferi železnice, sporazum sa Rosatomom je pogled u budućnost, objasnio je.

Medvedev je takođe rekao da postoji i niz dobrih projekata u humanitarnoj sferi, a pomenuo je i 166. list Miroslavljevog jevanđelja koji je, kako je rekao, svetinja za Srbe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
18:50 19.10.2019
18:34 19.10.2019

Među dokumentima je i sporazum o uslovima rada informativnih centara, koje su potpisali šef diplomatije Srbije Ivica Dačić i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

18:07 19.10.2019

"Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučić na ruskom jeziku.

I Medvedev je izrazio zadovoljstvo što boravi u Beogradu na današnji dan.

On je Vučiću rekao da su njihovi današnji razgovori počeli u trenutku kada se održavao prikaz vojne sposobnosti oružanih snaga Srbije.

"Moram da vam kažem da je to izgledalo zaista dostojno, a takođe odražava rast ekonomije Srbije i mogućnost da se još više poveća borbena sposobnost i bezbednost", rekao je ruski premijer.

Složio se se sa Vučićem da na polju ekonomije sve za sada ide dobro.

"Raste robna razmena, rastu investicije. Ovaj značajni datum koji povezuje naše narode obeležavamo dobrim rezultatima", poručio je Medvedev.

Zahvalio je Vučiću na gostoprimstvu i naveo da je govorio i pred parlamentom gde je naišao na prijateljsku atmosferu.

"Prenosim vam i najbolje želje od predsednika Putina", rekao je Medvedev, na čemu mu je Vučić zahvalio.

Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva  - Sputnik Srbija
17:59 19.10.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.

"Dobrodošli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obelezavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa međunašim zemljama", rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.

Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonosmkoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.

"Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučić na ruskom jeziku.

Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva  - Sputnik Srbija
17:47 19.10.2019
Premijer Medvedev odlazi sa Novog groblja u pratnji i helikoptera - Sputnik Srbija
17:41 19.10.2019

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu, premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, odali su počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Premijere su, na Novom groblju, dočekali počasna jedinica garde Vojske Srbije, deca iz Ruskog doma u Beogradu i predstavnici ruske organizacije "Volonteri pobede" sa koordinatorima iz Srbije, a reč je o organizaciji koja pomaže veteranima koji su oslobađali Beograd i Evropu od fašista u Drugom svetskom ratu.

17:31 19.10.2019
17:21 19.10.2019

Tokom posete ruskog premijera biće potpisno šest sporazuma i 5 memoranduma. Pored sporazuma o vraćanju nedostajućeg lista Miroslavljevog jevsnđelja potpusuju se i  sporazum o rekonstrukciji pruge Beograd- Bar od Valjeva do crnogorske granice,  sporazumo i izvoznom kreditu, o kontroli bilja, izgradnji centra za nuklearna istraživanja i o sprečavanju carinskih prekšaja u vazdušnom saobraćaju

16:46 19.10.2019

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

U obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Medvedev je rekao da mu je čast što boravi u Beogradu baš na danšnji dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma.

"Naši odnosi nisu se promenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i žleim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje", poručio je Medvedev.

Obraćanje predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva u Narodnoj Skupštini Republike Srbije - Sputnik Srbija
16:30 19.10.2019
16:00 19.10.2019

Američka agencija AP ocenila je da je poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji ilustracija bliskih kulturnih, istorijskih i verskih odnosa Srbije i Rusije.

AP navodi da je ruski premijer prisustvovao vojnom prikazu povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u čemu su učestvovale jugoslovenske i sovjetske snage.

Uz stotine građana i srpsko rukovodstvo Medvedev je pratio antiterorističku vežbu i defile vojnika, borbenih vozila i oružja, helikoptera i aviona, navodi agencija i podseća da je Srbija saveznik Rusije na Balkanu.

Američka agencija podseća na stav Srbije da ne ulazi u NATO, jednim delom zbog toga što je ta Alijansa bombardovala zemlju 1999. godine kako bi se okončao sukob na Kosovu i citira današnju poruku predsednika Srbije Alekdandra Vučića posle prikaza da će Srbija znati "kako da zaštiti svoje nebo, zemlju i ljude".

Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku, iako Beograd formalno teži članstvu u EU, konstatuje AP i dodaje da je zvanična Moskva nedavno pojačala napore da obnovi svoj uticaj među nekadašnjim komunističkim drzavama istočne Evrope.

Ti napori izazivaju zabrinutost na Zapadu koji želi da Balkan, posle ratova devedestih godina, vidi integrisan u EU i NATO.

Italijanska agencija Ansa izvestila je takođe o poseti ruskog premijera Medvedeva Beogradu, navodeći da on prisustvuje proslavi 75. godišnjice oslobođenja grada kao i vojnoj paradi.

U središtu razgovora ruskog premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić nalaze se jačanje ekonomske i trgovinske saradnje između Rusije i Srbije, pri čemu će biti potpisano više bilateralnih sporazuma u oblasti poljoprivrede i železničke infrastrukture, navodi Ansa.

Italijanska agencija prenosi i da bi Medvedev popodne u srpskom parlamentu, između ostalog, trebalo da pruži punu podršku Beogradu po pitanju Kosova, budući da Moskva ne priznaje nezavisnost Prištine i podržava teritorijalni integritet Srbije.

Sastanak premijerke Ane Brnabić i predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedevau Palati „Srbija“ - Sputnik Srbija
15:21 19.10.2019

Premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, složili su se da njihovi razgovori predstavljaju priliku da se jos jednom potvdi spremnost za dalji razvoj saradnje između dve zemlje i obeleži savezništvo iz Drugog svetskog rata.

Brnabić je zahvalila premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

"Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obelezizmo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu", poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

Ona je dodala da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

"I vaša poseta potvrđuje nivo odnosa između Rusije i Srbije", naglasila je Brnabić.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izrazio je danas zadovoljstvo što je ponovo, posle 10 godina, u poseti prijateljskoj Srbiji i to još tako značajnim povodom kao što je 75. godišnjica oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

Sastanak premijerke Ane Brnabić i predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedevau Palati „Srbija“ - Sputnik Srbija
15:02 19.10.2019
14:46 19.10.2019

Svečani doček za visokog gosta iz Rusije upriličen je uz intoniranje himni dve zemlje, i svečanu gardu Vojske Srbije.

Nakon dočeka, sledi tet-a-tet sastanak Brnabić i Medvedeva.

14:41 19.10.2019
Svečani doček predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva ispred Palate Srbija. - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala