EU: Britanske vlasti da nas informišu o narednim koracima

CC0 / / Bregzit - ilustracija
Bregzit - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija saopštila je da je na Vladi Velike Britanije da „što je pre moguće“ informiše preostalih 27 država-članica Unije o akcijama koje će preduzeti, nakon što poslanici nisu glasali za sporazum o „bregzitu“.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva izjavila je da je EK obaveštena o tome da poslanici u Parlamentu Velike Britanije danas nisu glasali za sporazum o „bregzitu“, ali i da EK nije predložila dalje akcije.

„Na Vladi Velike Britanije je da nas informiše o narednim koracima što je pre moguće“, navela je Andrejeva na Tviteru.

Poslanici nisu izglasali dogovor o „bregzitu“ koji je premijer Boris Džonson utanačio sa EU, tražeći da on prethodno bude formalno ratifikovan, što Džonsona obavezuje da od Brisela zatraži odlaganje „bregzita“.

Prema pisanju AP-a, da je sporazum o „bregzitu“ dobio zeleno svetlo u Parlamentu Velike Britanije, Evropski parlament bi ga podržao do četvrtka uveče.

Povodom cele situacije oglasio se i poljski premijer Mateuš Moravijecki, koji je rekao da njegova zemlja ne vidi današnje glasanje u Parlamentu Velike Britanije kao odbacivanje sporazuma o „bregzitu“, već pre kao odlaganje.

On je na Tviteru poručio da će Poljska podržati „pozitivan pristup EU predlogu Vlade Borisa Džonsona“. Moravijecki je dodao da bi za lidere 27 zemalja-članica EU trebalo da bude prioritet da se izbegne „haotičan ’bregzita‘ bez sporazuma“.

Lideri EU bi pre 31. oktobra morali da odluče o eventualnom novom produženju roka za „bregzit“, jer on tada ističe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala