Vatikan o rimokatoličkoj misi na ostacima pravoslavnog hrama: Učinićemo sve da se izbegnu napetosti

Pratite nas
„Sveta stolica će učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji prisutnoj na Balkanu, kao i verskim slobodama neophodnim za miran i temeljan saživot“, odgovor je koji je dobio ministar Vladan Vukosavljević iz Vatikana zbog dešavanja u Novom Brdu.

Vukosavljević je 9. avgusta uputio pismo kardinalu Đanfranku Ravasiju, predsedavajućem u papskom Savetu za kulturu, zbog održavanja rimokatoličke mise na ostacima pravoslavnog hrama u Novom Brdu.

„Izražavamo zadovoljstvo korektnim i dobronamernim stavovima iznetim u odgovoru kardinala Ravasija i ujedno se nadamo da će i ubuduće saradnja između Srbije i Vatikana u oblasti kulture biti na dostignutom visokom nivou“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Povodom služenja mise na ostacima Crkve Svetog Nikole — katedrale Novog Brda, Vukosavljević je pozvao Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake kako „albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene (i od naše dve države nepriznate) ’države Kosovo‘ ne bi na taj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u međunarodnoj stručnoj literaturi izdašno dokumentovani“, saopštila je tada pres-služba Ministarstva kulture i informisanja.

Ministar je tada naveo da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva Santa Maria del Monte Nuovo za zapadne vernike, čiji zapušteni ostaci i danas stoje neposredno „ekstra muros“ na novobrdskim iskopinama i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.

„Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleđa“, naveo je Vukosavljević u pismu Vatikanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala