Samo NATO Makedoniju spasava?!

© AP Photo / Dragan PerkovksiPodizanje zastave NATO u Skoplju
Podizanje zastave NATO u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sastanku EU na nivou ministara, Francuska je stavila veto na početak pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, navodeći da za to još nema uslova.

U Makedoniji je vest da i pored svega što su uradili nisu dobili otvaranje pregovora sa EU dočekana u najmanju ruku sa nevericom. Politička javnost u Skoplju je i više nego ogorčena, a sve je više onih koji tvrde da je to samo pokazatelj da Evropsku uniju ne zanima Zapadni Balkan.  

Pada Vlada?

Politički analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski kaže da je to za Skoplje ravno „političkom kolapsu“ i da je posle toga sve moguće, pa i pad Vlade Zorana Zaeva.

„Mislim da se u ovakvim situacijama kada se dešava politički zemljotres može očekivati da Vlada ponudi izbore. Jedino opravdanje da se to ne desi jeste to što Makedonija treba da bude primljena u NATO. A to kao država ne možemo da sačekamo tokom vanrednih izbora“, smatra Đorđevski.

Međutim, ono što našeg sagovornika plaši jeste činjenica da bi i taj prijem mogao da se odloži. On podseća da su u Španiji za 10. novembar zakazani novi izbori, a da se samit NATO-a održava u decembru u Londonu, što ostavlja vrlo malo prostora da Španija, koja pored Amerike još nije stavila svoj potpis za članstvo u NATO, to i uradi. Zbog toga su otvoreni svi mogući scenariji, ističe Đorđevski.

„Prijem u NATO je ipak neko sidro koje nas drži, ali ako se i to na neki način prolongira, onda je jasno da će sve ići u suprotnom smeru od onoga što se očekivalo, a to je da se Balkan preruši u nekakvu zonu stabilnosti“, dodaje naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, ovaj potez Fracuske nije uticao samo na Makedoniju, već i na ceo region. U tom kontekstu, Đorđevski tumači kao realne reči koje je nedavno izgovorila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini da „ako želimo da rat učinimo nemogućim na evropskom kontinentu, onda treba da ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU“. 

Sve je moguće

„Kada imate nestabilnost na Kosovu i Bosni, a sada se sve to prenosi i na Makedoniju, ovakav postupak Francuske otvara dalje pitanja šta sve može da se desi. I to ne samo sa Makedonijom kao državom, već i sa regionom. To je taj strah koji svih ovih decenija postoji u Makedoniji, a i šire. I zato je ova odluka veoma, veoma teško primljena kod nas. Povećano je nepoverenje prema EU i stvarno je vest teško dočekana“, napominje Đorđevski.

Nije tajna da su Skoplje i Tirana očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, posebno Severna Makedonija koja je čak pristala i na promenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom.

Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi Makedonija trebalo da bude nagrađena pristupnim pregovorima. Međutim, francuski predsednik Emanuel Makron odbio je prijem novih članica dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju, dok se Holandija protivila kandidaturi Albanije i osporava ocene Evropske komisije o stanju u toj državi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala