Rusija napravila preciznu mapu ruske granice arktičke ploče

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaSeverno ledeni okean
Severno ledeni okean - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručnjaci Ministarstva odbrane Rusije napravili su elektronsku mapu visoke preciznosti koja predstavlja osnovu za spoljnu granicu kontinentalne ploče Ruske Federacije u Severnom ledenom okeanu.

Glavni komandant Vojno-mornaričke flote Rusije Nikolaj Jevmenov rekao je, nastupajući na zatvorenom delu sednice Morskog kolegijuma pri Vladi Rusije, da su stručnjaci Uprave za navigaciju i okeanografiju Ministarstva odbrane Rusije i Centralne kartografske delatnosti Vojno-mornaričke flote Rusije napravili digitalnu bazu batimetričkih podataka o centralnom delu Arktičkog basena.

„Dobijeni materijal omogućio nam je da napravimo pregledan i detaljan model reljefa dna u kontekstu ruskog zahteva za definisanje granice kontinentalne ploče. Jedinstveni kartografski proizvod, stvoren na osnovu digitalne baze batimetričkih podataka, jeste elektronska batimetrička karta, čije razmere omogućavaju da se s visokom preciznošću izdvoje, klasifikuju i utvrde osnovne karakteristike formi podvodnog reljefa, kao što su kontinentalna ploča, kontinentalni nagib, podnožje kontinentalnog nagiba“, rekao je Jevmenov.

On je dodao da su tokom kompleksnih istraživanja u Severnom ledenom okeanu 2019. godine „korišćeni najsavremeniji kompleksi i sistemi koji omogućavaju dobijanje podataka, koji su u potpunosti usklađeni sa zahtevima komisije za granice kontinentalne ploče“.

Rusija je 2001. godine objavila da pretenduje na deo ploče bogat ugljovodonicima, u okviru kojeg se nalaze Lomonosovljev greben i Mendeljejevljevo uzvišenje, ali je njen zahtev odbijen zbog nedostatka geoloških informacija.

Nove ekspedicije na Severni pol, geološka i geofizička istraživanja u Severnom ledenom okeanu za izučavanje geološke prirode Mendeljejevljevog uzvišenja i Lomonosovljevog grebena i batimetričko snimanje trajale su duže od deset godina.

Procenjeno je da se tu nalaze zalihe od oko 4,9 milijardi tona ugljovodoničnog goriva. Prema Konvenciji UN o morskom pravu, za proširenje ploče je neophodno dokazati kontinentalnu prirodu geoloških struktura na dnu okeana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala