Pudždemon se predao, odbija izručenje Španiji

© AP Photo / Olivier MatthysKarles Pudždemon
Karles Pudždemon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo hapšenje, a posle izricanja presude njegovim kolegama, koji su se takođe zalagali za nezavisnost Katalonije.

Pudždemon se u pratnji svojih advokata dobrovoljno pojavio pred belgijskim vlastima, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Kako se dodaje, Pudždemon odbacuje nalog za hapšenje i protivi se bilo kakvom pokušaju da bude vraćen u Španiju.

Međutim, Vrhovni sud Španije saopštio je da je istražni sudija preneo belgijskim pravosudnim vlastima da Pudždemon nema parlamentarni imunitet, koji bi mogao da spreči njegovo izručenje. U saopštenju suda navodi se da su belgijske vlasti jutros tražile pojašnjenje u vezi sa tim slučajem.

AP primećuje da nije jasno da li Pudždemona i dalje ispituju ili je zadržan u pritvoru.

Pudždemon je, zajedno sa nekoliko saradnika, pobegao u Belgiju u oktobru 2017. godine, nakon što su pozvani u sud zbog pokušaja otcepljenja i održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Vrhovni sud u Madridu osudio je u ponedeljak devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašenju nezavisnosti Katalonije 2017. godine. Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za građansku neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala