Porošenkovi saradnici optuženi za krađu 1,5 milijardi dolara

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko
Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki biznismen ukrajinskog porekla, savetnik predsednika SAD Sem Kislin, izjavio je da su sredstva dobijena oduzimanjem imovine saradnika bivšeg ukrajinskog lidera Viktora Janukoviča bila nezakonito razdeljena među predstavnicima vlasti tokom predsedničkog mandata Petra Porošenka.

„Navodno su Pporošenko i Lucenko oduzeli 1,5 milijardi dolara Janukovičevog novca… Pričam kako je bilo, tamo nije bilo Janukovičevog novca. Došli su i uzeli novac drugih ljudi, ne Janukovičev“, rekao je Kislin na konferenciji za medije u Kijevu.

Novac je trebalo da bude prenet u državni budžet, ali Kislin tvrdi da se to nije dogodilo.

Kislin je naveo, pozivajući se na dokumente kojima raspolaže, da je 503 miliona dolara dodeljeno Porošenku preko bivšeg prvog zamenika sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Olega Glatkovskog, koji se ranije prezivao Svinarčuk.

Još 300 miliona dolara dodeljeno je bivšem glavnom tužiocu Juriju Lucenku, a 20 miliona preneto je na „korupcione račune“ bivšeg sekretara Saveta za bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandra Turčinova, dodao je Kislin.

Posle državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine, tokom predsedničkog mandata Petra Porošenka, kijevske vlasti su htele da podignu optužnice protiv Janukoviča i drugih bivših činovnika. Protiv njih se vode krivične istrage, pre svega u vezi s otimanjem državne imovine, finansijskim mahinacijama i zloupotrebama službenog položaja.

Mnogi bivši rukovodoci Ukrajine su zbog opasnosti od političkog progona bili prinuđeni da napuste zemlju.

Ranije je Lucenko u više navrata izjavio da je Janukovič navodno „ukrao od Ukrajine 40 milijardi dolara“, što se može uporediti s godišnjim budžetom te zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala