Peskov o mogućem pozivu Rusiji na Samit G7: Ništa nije jasno

© AFP 2023 / DAMIEN MEYERZastave zemalja-članica grupe G7 na samitu u Bijaricu
Zastave zemalja-članica grupe G7 na samitu u Bijaricu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komentarišući izjavu Bele kuće o mogućnosti pozivanja Rusije na Samit G7, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da za sada nije jasno ko će i u kojem svojstvu pozivati Moskvu na taj forum.

Na pitanje Sputnjika da li je Rusija spremna da ode na Samit G7 u svojstvu gosta, Peskov je odgovorio da sve još ostaje da se razjasni.

„Za sada ništa nije jasno — ko, kako i u kojem svojstvu će pozivati Rusiju.“

Vršilac dužnosti šefa administracije Bele kuće Mik Malvejni izjavio je ranije da bi Sjedinjene Američke Države hipotetički mogle da pozovu predsednika Rusije Vladimira Putina na Samit „sedmorke“, ali da se nije razmatrala tema povratka u G8. Samit G7 biće održan od 10. do 12. juna u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranije je Tramp obećao da će pozvati predsednika Rusije Vladimira Putina na Samit G7 2020. godine, koji će biti održan u Sjedinjenim Američkim Državama. Američki lider je više puta izjavio da smatra da ima smisla razgovarati sa Rusijom o mnogim međunarodnim pitanjima.

Kasnije je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da lideri zemalja-članica G7 tokom samita nisu uspeli da postignu konsenzus o pozivu Rusiji u klub. Nemačka kancelarka Angela Merkel povezala je pitanje obnavljanja formata G8 sa napretkom u rešavanju ukrajinske krize.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala