Prekinuti razgovori o Albaniji i Severnoj Makedoniji — nema dogovora

© AP Photo / Olivier MatthysLideri EU na samitu u Briselu
Lideri EU na samitu u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski lideri su jutros prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Odluka je izostala uprkos celonoćnim dramatičnim razgovorima, ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Severna Makedonija koja je čak pristala i na promenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom. Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da bude nagrađena pristupnim pregovorima.

Međutim, sada Evropska komisija, koja vodi te pregovore, tvrdi da su obe zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora.

Evropski lideri su obećali da će odluku o Severnoj Makedoniji i Albaniji doneti do kraja oktobra, ali su razgovori do jutros bili bezuspešni.

Tvrd stav Francuske

Razgovori lidera EU o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su nešto iza sedam časova uveče, a zajedničkog stava nije bilo ni nakon ponoći.

Iako veliki broj zemalja EU smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom, grupa zemalja, među kojima su Holandija, Danska i Španija, zalaže se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Nemačka odbacuju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja.

Francuska se pored protivljenja otvaranju pregovora sa obe zemlje zalaže i za promenu metodologije procesa pristupanja.

Pitanje proširenja bila je prva tačka razgovora lidera tokom večere u Briselu, odmah nakon usvajanja sporazuma o „bregzitu“.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk to pitanje uvrstio je na agendu samita EU nakon neuspeha evropskih ministara da postignu konsenzus o novim koracima u pristupnom procesu Skoplja i Tirane.

Predstavnici Finske, koja trenutno predsedava EU, kažu da su zemlje-članice razmatrale sve moguće opcije, među kojima je i razdvajanje početka pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije, kako bi postigle bilo kakav napredak.

Francuska je i tom prilikom ostala pri poziciji da ni jedna ni druga zemlja nisu ispunile uslove za početak pregovora, ali i da ceo proces pristupanja treba reformisati pre nastavka integracija zemalja koje žele da postanu nove članice Unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala