Gorbačov Putinu: Vreme je dramatično

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPrezentacija knjige Mihaila Gorbačova "Ostajem optimista" u moskovskom Domu knjige
Prezentacija knjige Mihaila Gorbačova Ostajem optimista u moskovskom Domu knjige - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov se pre izvesnog vremena obratio ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Gorbačov je u intervjuu za list „Izvestija“ rekao da „ne želi da se nameće za savetnika“ svetskim liderima i da im se obraća samo u određenim slučajevima — po pravilu kratkim pismom. Osim Putina, bivši predsednik SSSR-a obratio se i predsedniku Francuske Emanuelu Makronu.

„Na svetskim liderima je sada ogromna odgovornost. Vreme je, iskreno da kažem, dramatično. I to je veliki teret, uključujući i ljudski, psihološki. Znam iz svog iskustva“, objasnio je političar.

Gorbačov je naglasio da se „nigde ne skriva“ i ne krije svoje mišljenje, koje izražava u intervjuima i člancima objavljenim u Rusiji i inostranstvu.

„Ponekad primetim da moje misli nalaze odjeka u rečima i postupcima lidera“, zaključio je on.

Bivši sovjetski predsednik napomenuo je da se u savremenom svetu primećuju zanemarivanje međunarodnog prava i militarizacija svetske politike. Kao jedan od takvih primera Gorbačov je naveo prestanak važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Političar je pozvao Rusiju i Sjedinjene Američke Države da ne dopuste da raskidanje tog sporazuma dovede do pogoršanja pretnje ratom i već vidi prvi mogući korak u tom pitanju — Putinov predlog za uvođenje moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg dometa.

Situacija oko Sporazuma o likvidaciji raketa

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjuje stranama da poseduju nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5.500 kilometara.   

U oktobru 2018. godine Tramp je objavio da se Vašington povlači iz Sporazuma jer Rusija „ne poštuje“ obaveze prema njemu, ali američka strana nije pružila dokaze za svoje tvrdnje. Rusija je 2019. godine kao odgovor na poteze Sjedinjenih Američkih Država suspendovala svoje učešće u Sporazumu.

Sporazum je prestao da važi početkom avgusta ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala